Tekst og foto: Sven Furuly
Bobil og Caravan magasinet, nr 6. november 2014

Vesterålen, et praktfullt reisemål

Det er ikke bare folkene bak den populære TV-serien ”Lilyhammer” som blander sammen Lofoten og Vesterålen. ”Mye er likt,” tenker mange, og velger det ene eller det andre området som sin eventyropplevelse. Det blir helt feil...

Vi skjønner godt at en slik sammenblanding av Lofoten og Vesterålen setter sinnene i kok hos lokalbefolkningen. I forrige utgave av Bobil og Camping Magasinet tok vi for oss reisen fra Å, helt ytterst i Lofoten, inn til Svolvær, og videre på Lofast­-forbindelsen nordover. Derfra skal turen vår fortsette på gamlemåten: Med ferge fra Fiskebøl til Melbu - for deretter å oppleve mye av det flotte Vesterålen har å by på.

Vesterålens perle

Når filmprodusenten gjør opptak i Henningsvær, en av Lofotens virkelige perler, og senere utgir dette for å være i Vesterålen, blir det spetakkel. Men jeg kan også forstå ”arbeidsuhellet”.

Lofoten som region har vært utrolig dyktig til å markeds­ føre seg. Severdighetene og attraksjonene ligger nok atskillig tettere i Lofoten. Men det var ikke vanskelig å fylle en uke med uforglemmelige møter med mye fint folk, og mange unike opple­velser i Vesterålen.

Mildere natur

Allerede før ferga klapper til kai i Melbu, og Hadsel­øya brer seg ut foran oss, ser vi at naturen er litt mildere. Husene har bedre plass, åkerlappene er større, fjellene befinner seg lenger ut i horisonten og de mange havneanleggene er større. På forhånd hadde vi brukt tid på å både planlegge hvilke severdigheter vi hadde lyst til å se nærmere på, og steder vi hadde lyst til å bli litt bedre kjent med.

Et godt veikart er til god hjelp, men mest av alt handler det om å bruke den reiseinfor­masjonen du finner på nett. Igjen må vi trekke frem bruken av søkeord som ”visit”, ”explore” eller ”destination” i forbindelse med navn som f.eks Vesterålen. Da vil du møte nettsteder i regi av reiselivsnæringen, kommuner og private, som til sammen gir et godt bilde av mange attraktive aktiviteter og severdigheter i regionen.

Hurtigrutemuseet

Vesterålen består av flere ulike øyer, og de syv kommunene som utgjør dette geografiske området byr sine besøkende på varierte muligheter til å oppleve alt fra kulturhistorie til spennende naturopplevelser og en romfartsbase i verdensformat.

Vesterålen er, nesten i enda større grad enn Lofoten, vel tilrettelagt for bobiler, camping­vogner og overnatting i hytter eller rimelige pensjonater.

Vårt første reisemål etter å ha kjørt i land fra fergen i Melbu, er Stokmarknes. Her finner vi som den største severdigheten Hurtigrutemuseet, som gir oss et glimrende innblikk i hurtig­rutas historie og den viktige rollen denne har spilt for hele landsdelen. Museet består av både den gamle MS Finnmarken fra 1954, som ble tatt ut av drift i 2001 og trukket på land, og en moderne museumsbygning med direkte ankomst inn i det gamle fartøyet. Her kan man selv vandre rundt i salonger og restauranter og oppleve forskjellen mellom luksusklasse og en reise i all enkelhet, eller selv stå på brua eller sitte i kapteinens lugar.

Museet, som har både kinosal der det vises film og en stor modellsamling av mange hurtigruteskip, gir mannen bak ideen om et rutenett fra Bergen i sør til Kirkenes i nord, Alexander With, den plassen han fortjener i Norges samferdselshistorie.

«Den blå byen»

Etter noen mils kjøring kommer vi til Sortland, som er Vest­erålens største by og administrasjonssenter for regionen. Den kalles «den blå byen» fordi noen en gang fikk en ide om å male en bygård blå, og andre har senere fulgt opp i stor stil. Vi hadde bestemt oss for å besøke kulturarrangementet «Reginedagan» i Bø, og senere vende tilbake til Sortland, så vi satte raskt kursen mot Bø kommune. Vi hadde blitt tipset om et flott fritidssenter på Kråkberget, helt nordøst i Bø kommune, og vi bestemte oss for å kikke nærmere på dette anlegget ­ med sin flotte beliggenhet, gode bobil­oppstillingsplass, campinghytter, en bra restaurant og gode fiskemuligheter.

Et alternativ var også Gudvåg, der Vesterålen Turlag har et glimrende hytteanlegg med kanoer, båter og fiskeutstyr til utlån. Gudvåghytta er kåret til Norges beste DNT­hytte, så vi var i tvil, men det begynte å bli kveld og vi gikk for den raskeste og enkleste løsningen.

Supre fiskemuligheter

Samlingsstedet på Kråkberget friluftssenter var ikke restauranten, men sløyebua! Her var mange i aktivitet og stemningen høy. Et blikk bort på bobil­oppstillingen avslørte raskt at her var det mange utenlandske turister, og når vi begynte å prate med disse forstod vi raskt hvorfor. Fiskemulighetene er supre, båter kan leies til fornuftige priser, en flott sløyebu står til disposisjon, og det er også muligheter for å fryse ned de ferdige filetene.

Selv spiste vi i den hyggelige restauranten, og er du en fiskeelsker som oss, er det vanskelig å bli skuffet over det du får på tallerkenen. Ordene ”fersk” og ”kortreist” får et litt mer meningsfylt innhold når man sitter på bryggekanten og spiser. Den nordnorske gjestfriheten opplever vi nesten sterkere i Vesterålen enn i Lofoten. Folk har litt bedre tid, turistene er færre, og hjertene er litt større...

Kulturfestival

Den siste helgen i juli hvert eneste år, går kulturfestivalen Regine­-dagan av stabelen. Arrangementet er oppkalt etter­ og inspirert av den nordnorske eventyrdronningen Regine Nordmanns liv og diktning. I hennes navn holdes det nå konserter, diktlesing, kunstutstillinger og andre aktiviteter gjennom en hel uke. Det hele ble avsluttet med en stor konsert i Malnes kirke, der visesangeren Ola Bremnes hadde tatt med seg sine beste låter og Bø Gospelkor til en sjeldent god og varm konsert i en fullstappet kirke.

Bø Kystmuseum i Vinje er også et «must» når man først er i Vesterålen. Med utgangspunkt i den gamle lensmannsgården er det bygd opp en stor samling av gamle lokale gjenstander, dokumenter som viser kysthistorien, og i tillegg en interessant båtsamling i et stort bygg nede ved stranda. Vi må også nevne flotte sjøbuer på Ringstad, og ikke minst et besøk i Nykvåg, et lite samfunn helt ut mot havet i vest. Vakkert, vilt og uforglemmelig. Ikke minst fordi været var utrolig flott ­ og fargela opplevelsene og fotografiene våre med ekstra styrke.

Forunderlig fiskevær

Vårt reisemål neste dag lå noen mil nord for Myhre ­ det forun­derlige fiskeværet Nyksund. Dette lille fiskeværet var det nest største fiskeværet i Vesterålen på begynnelsen av 1900­-tallet, ble helt fraflyttet på syttitallet. Det hele var som en forlatt spøkelsesby da noen tyske eventyr­søkende studenter lot seg fascinere av den storslåtte beliggenheten helt ute i havgapet på åttitallet. Noen av disse slo seg ned og forsøkte å etablere et overnattingsalternativ for turister som beveget seg utenfor det etablerte. Det ene førte det andre med seg, og i dag er Nyksund igjen befolket året rundt, har flere overnattingssteder og flere interessante spisesteder.

En gammel krambu ­ der du faktisk kan kjøpe både ubrukte eldre varer, i tillegg brukte gjenstander og antikviteter ­ er også en av attraksjonene. Kommer du med bobil eller bil med caravan blir du nødt til å parkere utenfor selve Nyksund. Den smale moloen er kun egnet for personbiler. En bobil­eier vi snakket med syntes oppstillingsplassen var ubehagelig ­ ved foten av et høyt og bratt fjell.

Dronningruta

Vi hadde ganske tidlig bestemt oss for at vi skulle overnatte inne i Nyksund ­ nettopp for å oppleve den spesielle atmosfæren som vi hadde lest om på forhånd. Vårt valg falt på Holmvik brygge, drevet av et tysk ektepar som kom hit for flere tiår siden. Dette «hotellet» er særpreget, ulikt alt annet vi har bodd på tidligere, og kan kanskje best beskrives som en fiskevær­utgave av «Hotell i Særklasse». Alt var hyggelig, rent og ordentlig, maten var god, men totalkonseptet var definitivt en smule annerledes...

Nyksund er også kjent for ”Dronningruta” - en tursti som går over fjellet til Langøyas nordligste punkt, Stø. Navnet har den fått etter at Dronning Sonja gikk turen og selv opplevde den majestetiske utsikten fra høye fjelltopper og nærheten til havet, der stien går i fjære tilbake igjen.

Kunstatelier

Sortlands rolle som regionens senter er ikke vanskelig å forstå når vi ser på kartet. Herfra fører veiene oss til Andenes, Harstad, Narvik og Lødingen. En uventet opple­velse var Sortland Hotell. Ikke bare er det vakkert utsmykket med mengder av flott kunst, har mengder av gjenstander knyttet til Knut Hamsun, og har et vakkert bibliotekliknende ”chambre separé” inspiret av de mange årene forfatteren Lars Saabye Christensen bodde på stedet. Fra Sortland kommer forøvrig også Sivert Høyem i popgruppen Madrugada. Vi var så heldige med ”timingen” på vår reise, at vi gå fikk med oss en konsert der også han deltok.

Vi har allerede nevnt at Dronning Sonja flere ganger har gjestet Vesterålen, og en av de hun har etablert et forhold til er kunstneren Tove Hov Jacobsen i Sigerfjord, noen få kilometer utenfor Sortland. Høyt oppe i en vestvendt li finner vi Lihallen Kulturgård, som er kunstnerens bolig og atelier. Gården ble bygd i 1914 for å være et Tuberkulosehjem og hadde pasienter helt fram til 1956, da driften ble avviklet. Tove åpner sitt hjem for kunstinteres­serte hver sommer, og en vandring blant de mange vakre bildene og litografiene - først og fremst inspirert av nord­norsk sommer - er et ”must” når man først er på de kanter.

Vill og vakker

Når vi kjører over brua til Andøya, er det to veier som fører opp til Andenes, helt på nordspissen - og dermed Vesterålens nordligste punkt. Jeg vil absolutt anbefale å kjøre på vestsiden av øya - i det minste den ene veien. Det er smalere, villere og vakrere, men selv en stor Concorde bobil som vi møtte flere ganger hadde ingen problemer.

Belønningen for å forflytte seg med en lavere hastighet er god tid til å se på naturen, stoppe opp på steder som galleri Nøss (i Nøss), stoppe opp på en av de mange utsiktspunk­tene (dette er en offisiell Norsk Turistveg), og ikke minst ta en avstikker inn i tettbebyggelsen i Bleik. De lange hvite sandsstrendene er også glimrende for å strekke på bena etter å ha sittet bak rattet noen timer.

Attraksjoner

Endestasjonen for vår fjorten dager lange tur er Andenes, og når vi står ved det store fyret og betrakter nordishavet foran oss, er det ikke vanskelig å forstå at de største turist­-attraksjonene her, er nettopp som de er. Hvalsafari og fuglesafari med ulike båter kjøres flere ganger daglig i sommersesongen, og man er nærmest garanter å få se hval på nært hold. Dette koster litt, men er naturligvis en virkelig eksotisk opplevelse for utenlandske turister. Andenes Space Center er den andre store severdigheten på stedet. Årlig foretas det oppskytninger av raketter, og en stor forskningsstasjon der naturligvis ”nordlyset” er et viktig tema, er også en viktig del av senteret. Et opplevelses­senter, der de besøkende både får et godt innblikk i romfart og verdensrommet, setter punktum for vår reise i Lofoten og Vesterålen for denne gangen.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag