Tekst og foto: Arne Lunde
Bobil og Caravan magasinet, nr 6, desember 2016

Telemark – et Norge i miniatyr

Flere fylker og regioner i Norge vil hevde de rommer det meste av hva kongeriket har å by på. Men det spørs om ikke Telemark troner på topp med hensyn til variasjon. Veien fra kyst til høyfjell er kort.

Fra Norges mest spektakulære utsikt på Gaustatoppen til ekte sørlandsidyll i skjærgården - spennvidden er unektelig stor.  Fylket strekker seg fra Skageraks salte bølger ved kysten via frodige fruktbygder rundt Norsjø til høyfjellsplatået Hardangervidda. Du kan oppleve tungindustri i Grenlandsregionen og vakre kulturlandskap i fjellbygdene vest i fylket. Telemark er dessuten fylket med størst innsjøareal i Norge. Møsvatn, Tinnsjå, Norsjø, Nisser, Bandak, Totak og Fyresvatn er blant de største. Sjølivets gleder kan oppleves både med ferskvann og saltvann under kjølen. 

Verdens åttende underverk

Ett blått bånd skjærer seg gjennom vakre landskap fra Skien til Dalen ved Hardangerviddas fot. Telemarkskanalen ble ansett å være verdens åttende underverk da den stod ferdig i 1892. Da hadde 500 mann jobbet i fem år med å sprenge og grave seg gjennom fjell som skapte skille mellom innsjøene. Kanalen løfter skipene 72 meter over havnivå via 18 slusekamre på den 105 kilometer lange turen som ble kalt ”Hurtigruten” mellom Østlandet og Vestlandet. Kanalen skapte en revolusjon innen samferdsel i sin tid.

Turistattraksjon

I dag har kanalen for lengst mistet sin betydning som ferdselsvei. I stedet er den blitt et av fylkets største turistattraksjoner. I sommersesongen går det båter daglig fra henholdsvis Skien og Dalen om morgenen med ankomst i motsatt ende tidlig kveld. Du kan velge å sette av dagen for å bli med på hele ferden, eller du kan bli med et stykke, for så å bli busset tilbake til utgangspunktet hvor bilen er parkert. Sykkel kan være et alternativ hvor man kombinerer sykkeltur og båttur av forskjellig lengde og varighet. Visittelemark.no selger sykkelpakker som inkluderer overnatting underveis.  For caravanistene er det forholdsvis bra utvalg campingplasser rundt Norsjø og ellers langs Telemarksvassdraget.  En av de større er Norsjø Ferieland i Gvarv som har spennende tilbud innen de fleste former for vannsport. Se egen sak.

Usynlig severdighet

Seljord er ikke langt unna om du er i traktene rundt Telemarksvassdraget, og det kan være verdt å ta turen. Seljord, som ligger midt i Telemark, sies å romme Norges eneste usynlige severdighet, nemlig sjøormen i Seljordvannet. I mer enn 250 år har folk hevdet å ha sett et ormliknende dyr i den 15 kilometer lange og 150 meter dype innsjøen, men bevis har enn så lenge manglet.  Det er reist et 17 meter høyt utkikkstårn på Bjørgeøyane like ved Seljord camping og mange tar med seg kikkert og kamera opp i høyden i håp om å få et glimt av uhyret. 

Dyrsku’n

Litt utenom den mest hektiske feriesesongen foregår Dyrsku’n i Seljord som samler opptil 90.000 besøkende til aktiviteter og handel andre helga i september.  Dyrsku’n, som kan feire 150 års jubileum i 2016, startet som en møteplass for handel med livdyr mellom bøndene i området. Slik er det fremdeles, men i tillegg er det blitt en folkefest av dimensjoner.

Flatdal, bygda som ligger 12 kilometer nord for Seljord langs Europavei 134, er også verdt en stopp. Kanskje særlig ved Nutheim hvor utsikten over bygda tok pusten fra prins Oscar under et besøk der i 1870.  Kong Harald og dronning Sonja fulgte opp i 1996 og de ble ikke skuffet de heller. Flatdal er ellers kjent for sin landsby bestående av 10 gardstun og 40 hus samlet rundt Tun-vollen, veikrysset midt i bygda. Det finnes knapt maken til slik samling hus i Norge.

Skisportens vugge

Morgedal, den moderne skisportens vugge, er et naturlig besøksmål i Kviteseid kommune vest for Seljord. Her ble skipioneren og mesterskiløperen Sondre Norheim født på husmannsplassen Øverbø. Her har ilden til vinter-OL blitt tent tre ganger. Norsk Skieventyr er et opplevelessenter hvor man kan bli med på en reise gjennom 4000 år med skihistorie. Det hele toppes med et storslagent multimediashow som gir en realistisk opplevelse av moderne telemarkskjøring. 

Jettegryter

Nissedal kommune befinner seg sør for Kviteseid og grenser til Aust-Agder. Vi er nesten på Sørlandet. Kommunen domineres av innsjøen Nisser som er fylkets nest største. Med sine bratte svafjell som stuper ned i innsjøen, er Nissedal et naturlig valg for de som jakter aktivt friluftsliv. En mengde merka stier som strekker seg over tregrensa gir rike muligheter for flotte naturopplevelser i trygge former.  Haugsjåsund Jettegryter er et unikt, naturlig badeland med sklier og huler kreert av naturen selv. På varme sommerdager kan det vrimle av badeglade her. Jettegrytene er skiltet fra Haugsjåsund camping langs riksvei 41 og det er bomvei med betalingskasse inn til jettegrytene. Campingplasser er det ellers flere av på østsiden av Nisser.  Skal du snarveien over innsjøen kan du ta den vesle kabelferga over det smale Fjonesundet. Den går omtrent hver time fra 1. mai og ut året.

Turisme og kraft

Tar vi på sjumilsstøvlene og skritter nordover kommer vi til Tinn kommune med Rjukan som administrasjonssenter. Navnet har sammenheng med ”den rykende fossen”, altså Rjukanfossen.  Fossen, sammen med Gaustatoppen, ble et yndet reisemål for både turister og kunstnere på 1800-tallet og gjorde Rjukan til et kraftsenter innen tidlig turisme. Turistforeningens først e hytte ble bygget nettopp på Rjukan.  Senere kastet industrigründeren Sam Eyde sine øyne på bygda, og ikke minst på fossen. Han så at her var det grunnlag for å etablere kraftkrevende industri. Norsk Hydro investerte tilsvarende halvannet statsbudsjett og ble hjørnesteinbedriften på Rjukan frem til 60-tallet.

Tungtvannhistorie

Norsk Industriarbeidermuseum i gamle Vemork Kraftstasjon forteller hele historien. Kraftstasjonen var verdens største da den stod ferdig i 1911. Kraften herfra ble nyttet til å trekke nitrogen ut av lufta, hovedbestanddelen i kunstgjødsel.  Tungtvannsproduksjon ble også en del av bildet, og historien om atomkappløpet og tungtvannsaksjonene under krigen har fått ny aktualitet etter NRK sin storsatsning på tv-serien som ble sendt i vinter. Det har de fått merke på museet:

- Vi har registrert en økning på 158 prosent i besøkstallene denne sommersesongen (2015) i forhold til i fjor, opplyser Helge Anderson i publikumsavdelingen på museet.  At anlegget kom på Unesco’s verdensarvliste på forsommeren, har heller ikke virket dempende på interessen, akkurat.

Speiler sola

Sentrum av Rjukan ligger i bunnen av Vestfjorddalen, en canyon som strekker seg øst-vest med bratte fjell på begge sider.  Fra oktober til mars når ikke sola ned i dalbunnen. Solspeilet, som ble innviet i oktober 2013, bøter et stykke på vei for dette. De datastyrte speilene 450 meter oppe i fjellsiden, reflekterer solstrålene ned til byens torv i en 600 kvadratmeter ellipseformet solflekk til glede for byens innbyggere.  Sam Eyde tenkte også på solspeil for langt over 100 år siden men planene ble ikke realisert den gang. I stedet sørget han for at det ble bygget en taubane opp til kanten av Hardangervidda slik at stedets innbyggere enkelt kunne komme seg opp i den livgivende solen.  Krossobanen eksisterer den dag i dag og brukes mye av både fotturister og syklister som tar seg inn til den betjente turisthytta Kallhovd.

Fjellbane

På motsatt side troner Gaustatoppen majestetisk 1883 meter over havet. Det hevdes du kan se en sjettedel av Norge på en klar dag, fra Hårteigen vest på Hardangervidda og til Færder fyr i Oslofjorden i sydøst. Det kan ta pusten fra de mest blaserte.  To timer tar det for de som er i normalt god form å gå til toppen fra utgangspunktet Stavsro på veien mellom Tuddal og Rjukan, en av Norges høyest fjelloverganger.  For de som vil slippe unna med minst mulig anstrengelse, er Gaustabanen et alternativ. Det er en kabelbane inne i fjellet som ble bygget på slutten av femtitallet for å frakte opp folk og materiell til bygging av radiosenderen på toppen.  Den ble åpnet for publikum i 2010.

Svaberg og snø

Kontrasten er stor fra mektige fjell som toppes med snø midt i juli, til solvarme svaberg som slikkes av dovne dønninger på fine sommerdager. Men slik er Telemark. Ta gjerne turen ut til en av kystbyene etter besøk i ”høyden”.  Du trenger ikke mer en to-tre timer om du gjør veien kort fra hei til hav. Langesund med sin badepark som supplement til svabergene, Porsgrunn med sin vakre elvepromenade og Skien med Venstøp, Henrik Ibsens barndomshjem, er bare smakebiter på hva som venter turister med oppdagerinstinktet intakt.

Planlegg gjerne turen til Telemark i forkant. Her er så mye å oppleve at du blir nødt til å gjøre noen valg. Nettsiden www.visittelemark.no er absolutt verdt et besøk før du tar turen ut i et Norge i miniatyr.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag