Tekst: Cecilie Larvåg, forfatter av reiseboken Mil etter Mil – Langs Norges 18 Nasjonale turistveger

Sommer i postkort-landet

I Norge er det rundt 98 000 kilometer offentlig vei. 2151 kilometer er så unike, vakre eller spektakulære at de har fått status som Nasjonale turistveger. Statens vegvesen er ansvarlig for å utvikle attraksjonen Nasjonale turistveger. Ved utgangen av 2020 er cirka 160 rasteplasser og utsiktspunkter langs de 18 strekningene ferdigstilt. Byggene og installasjonene kjennetegnes av høy visuell kvalitet og er oppført i samarbeid med kjente og mindre kjente norske arkitekter og landskapsarkitekter. Målet er at Nasjonale turistveger skal fremstå som en helhetlig attraksjon fra 2024. Deretter blir oppgaven å drifte, vedlikeholde, fornye og videreutvikle disse unike veiene.

Nasjonale turistveger

Den korteste er Gamle Strynefjellsvegen (27 km) som stiger til 1139 meter over havet. Den lengste går i fjæresteinene langs Helgelandskysten (433 km). Den høyeste er Sognefjellet, Nord-Europas høyeste fjellovergang (1434 meter over havet) med 2000-meterstoppene i Jotunheimen som bakteppe.

Det hele startet i 1993. Da hadde en gruppe fra Statens vegvesen vært i bilismens hjemland og skaffet seg kunnskap om den amerikanske satsningen på Scenic byways. Kunne noe lignende være aktuelt her i landet? Planer ble lagt og et prøveprosjekt satt ut i live. I 1997 fikk Sognefjellsvegen, riksvei 7 over Hardangervidda, nordre del av Kystriksvegen i Nordland og den gamle veien over Strynefjellet status som Nasjonale turistveger. Men det skulle bli flere. Forslagene strømmet inn fra hele landet, og snart satt den nye turistveigruppen i Vegvesenet med rundt 60 alternativer som skulle utredes og befares. 18 strekningene ble til slutt valgt ut og i 2012 ble alle skiltet som Nasjonale turistveger.

Frihet på landeveien

”The great home of the Soul is the open road”, skrev forfatteren D.H. Lawrence. Og det er noe med bilturer og åpne landskap som får frem filosofen i oss. En biltur handler om øyeblikket, ikke om å komme raskest fra ett sted til et annet. Det handler om frihet. Til å gjøre impulsive stopp når noe fanger din interesse. Til å svinge på måfå til høyre istedenfor til venstre, og se hvor det fører deg. Til å nyte medbrakt niste på de aller vakreste stedene langs veien. Til å bli en dag eller tre lenger når du har funnet ditt drømmested. Til å dra videre når nye eventyr lokker. Det handler mer om gode samtaler underveis enn hvem du reiser med. Og om å nyte stillheten sammen på landeveien.

De Nasjonale turistvegene er 18 uforglemmelige bilturer som kan oppleves hver for seg eller i ulike kombinasjoner. Men ikke prøv å oppdage halve Norge på én gang. Ta deg heller tid til virkelig å oppleve hva som gjør disse nøye utvalgte veiene så unike. Og ta avstikkere underveis.

Men uansett hvordan du velger å legge opp din reise: Ikke ha et tettpakket program på hvert sted. Ta deg tid til å se, lytte, nyte. Og underveis kan du hente frem filosofen i deg og høre om hen har noe å meddele.

Gaularfjellet - I fossenes rike

Gaularfjellet er en av de mer ukjente turistveiene. Bildet er tatt fra Utsikten, en ny favoritt blant folk på farten. Tips: Fossesti forbi 14 fosser og sju vann. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Senja - Tett på himmel og hav

Senja byr på storslått natur og magiske opplevelser, som Tranøy, et gammelt kirkested fra 1200-tallet. Tips: Avstikker til Tranøy. Foto: Studio Dreyer Hensley.

Valdresflye - Tett på fjellet og fjellturene

Valdresflye er Norges nest høyeste fjellovergang, og kan anbefales i en rundtur med Nasjonale turistveg Sognefjellet. Her fra kunstverket Rock on Top of Another Rock i nærheten av Flye 1389, veiens høyeste punkt. Tips: Bli med Gjendeguiden på topptur. Foto: Cecilie Larvåg.

Andre høydepunkter langs turistvegene

Varanger: Kontrastfylt reise i arktisk klima Tips: Steilneset Minnested

Havøysund: Rått og dramatisk klippelandskap Tips: Avstikker til Rolvsøy

Andøya: Hvalsafari, fuglefjell og kritthvite sandstrender Tips: Gå kyststien fra Stave til Bleik

Lofoten: Verdens vakreste øyrike Tips: Spis verdens beste fiskeburger hos Anita’s Sjømat på Sakrissøy.

Helgelandskysten: Norges vakreste kyststripe Tips: Ta avstikkere ut i havgapet til Vega, Lovund, Træna, Myken, Herøy, Rødøy m.fl.

Atlanterhavsvegen: Unik opplevelse i havgapet Tips: Se Columna Transatlantica ved Hågå.

Geiranger–Trollstigen: Postkortutsikt til fjord, fosser og fjell Tips: Spis rømmegrøt og spekemat på Westerås i Geiranger.

Gamle Strynefjellsvegen: Norges eldste turistvei Tips: Afternoon tea i Gamlebutikken på Hjelle.

Rondane: Landets første nasjonalpark Tips: Ta en avstikker inn Grimsdalen.

Sognefjellet: Nord-Europas høyeste fjellovergang Tips: Besøk istunnelen i Klimapark 2469.

Aurlandsfjellet: Sommersnø og urørt natur Tips: Stegastein er et must!

Hardanger: Fjord, frukt og gylne bobler Tips: Parker bilen og bli med på sidersafari.

Hardangervidda: Nord-Europas største høyfjellsplatå Tips: Test høydeskrekken på den nye broen over Vøringsfossen.

Ryfylke: En reise i kontraster Tips: Les deg opp på historien om sinkgruvene i Allmannajuvet.

Jæren: Kanten mot storhavet Tips: Piknik i sanddynene.

MIL etter MIL – Langs Norges 18 Nasjonale turistveger

I Boken MIL etter MIL – Langs Norges 18 Nasjonale turistveger, som nå er å finne i bokhandelen, blir du kjent med de 18 veienes særpreg. Du får tips fra lokalkjente og innsikt i historien som har vært med å forme områdene du reiser gjennom. Bilder, kart, reisebrev og faktasider gjør boken til nyttig og inspirerende reisefølge på årets norgesferie.

MIL etter MIL er skrevet av Cecilie Larvåg, tidligere redaktør for Widerøe’s flymagasin i over ti år. Hun er opptatt av å trigge nysgjerrighet og formidle kunnskap, slik at folk blir litt klokere underveis.

Her finner du mer informasjon om boka og flere smakebiter





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag