Tekst og foto: JØRGEN E. SNOEN
Bobil og Caravan magasinet, nr 6. november 2014

Ut mot havet: Helgeland i sommersol

En reise langs kystriksveien kan bli en av livets store opplevelser. Kystriksveien, FV17, starter rett nord for Steinkjer og strekker seg helt til Løding rett øst for Bodø. Og passerer stedet hvor dikterpresten Petter Dass hentet inspirasjon.

En reise langs denne kyststrekningen blir farget av naturen, og opplevelsen påvirkes av vær og vind, noe som kan være svært fascinerende. Det gjelder bare å ha riktige klær og at man utnytter de mulighetene som man får underveis. En gråværsdag ute på havet der seien villig biter og fiskekassen blir full kan bli en like flott dag som om solen hadde stekt. Når man har kommet tilbake på land, og får renset fisken og har fått fiskekjelen på varmen. Da er det bare å nyte varmen i bobilen eller campingvognen om det er litt kjølig ute mens maten blir ferdig. Det er flott å samles rundt matbordet med fersk fisk og nydelig fiskesuppe.

Rockebyen

Reisen svinger seg innom plankebyen Namsos, som også blir kalt for rockebyen med Rock City Namsos. Den 11.11.11 kl.11 åpnet Rock City som huser opplevelsessenteret for Trønderrock. Namsos Camping er en flott plass beliggende ved elva Namsen som blir ansett som Norges beste lakseelv. Dette er en flott NBCC Topp Campingplass med fine flate tomter med fast dekke, flotte hytter og en nyoppusset badeplass. Videre innover i landet møter veien sjøen ved Kongsmoen innerst i Inner­-folda.

Høylandet kan være et høyde­punkt på turen for de som elsker revy. Her avholdes NM i revy i juli hvert år. På denne strekningen krysser man fylkesgrensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland.

Ferger

Etter at man fått oppleve litt dramatisk natur med bratte fjell og ekstremt smale fjordarmer kommer man til kystriksveiens første av seks fergestrekninger. Fergen starter fra fergestedet Holm og krysser Bindalsfjorden for å bringe oss i land på Vennesund. Ved fergeleiet ligger en flott campingplass, Vennesund Brygge og Camping. Her er det mulighet for å leie seg båt for å komme seg lengre ut i skjærgården, kanskje for å prøve fiskelykken. Husk alltid å ta på redningsvest, ikke la den ligge i båten.

Torghatten

Etter at man har kjørt gjennom Brønnøysund for å krysse sundet som forbinder Tilremfjorden og Torgfjorden slik at man kommer seg til øya Torget. Fra toppen av brua er det en super utsikt. Det beste utgangspunktet for turer i området er Torghatten Camping og Strandrestaurant. Campingplassen kom på alle tv­-skjermer når stormen rensket nesten alt som var bygd opp på campingplassen. Nå har plassen gjenoppstått til ny og enda bedre standard.

Fra campingplassen har man mange turmuligheter til fots eller pr. sykkel i nærområdet. Rett utenfor porten til campingen starter oppstigningen til hullet i Torghatten. Å klatre opp for å entre dette enorme hullet som naturen har skapt gir en av de absolutt store opplevelsene man får under denne reisen. Eller var det kanskje ikke naturen som har skapt hullet om man leser sagnet om trollfjellene på Helgeland.

Levende sagn

Sagnet er fortalt fra generasjon til gene­rasjon, en kortversjon er slik: Det var en varm fin sommerkveld, og Sulitjelmakon­gens syv viltre døtre og deres venninne Lekamøya badet i sjøen denne sene sommerkvelden utenfor øya Landegode nord for Bodø. Dette så den ulydige Hest­mannen, sønnen til Vågakallen der han satt midt i sitt rike på Austvågøy.

Da det nærmet seg natt satte Hestmannen seg til hest å red for å få tak på Lekamøya som han lenge hadde vært forelsket i. Disse la på sprang ned etter kysten gjennom natten, utslitt segnet de syv søstrene sammen på Alsten, mens Lekamøya greide å fortsette. Hestmannen ser at han ikke tar henne igjen, så han legger en pil i buen og skyter. Dønnamannen ser dette og kaster hatten sin mellom, pilen rammer hatten som faller i havet. I det samme rant solen over horisonten og alle trollene blir til stein. Hele ruten er full av sagn og fortellinger, i tillegg er landsdelen meget historierik med gamle konger og vikinghøvdinger. Det er også rikt på historier og minnesmerker fra andre verdenskrig.

UNESCOs verdensarv

Etter at reisen har fortsatt fra Torghatten og Brønnøysund, kan man kan ta veien om Ylvingen til Vega. Denne øya er på UNESCOs verdensarvliste over beva­ringsverdige landområder. Her finnes spor etter Nord­-Norges eldste bosettinger, 9000 år gamle fornminner så det antas at det har bodd mennesker her i 10000 år.

Man kan fortsette på kystriksveien med fergen som tar oss fra Forvik for så å komme til Tjøtta, øya til Hårek som regjerte her. Denne øya ligger i Alstahaug der den berømte dikterpresten Petter Dass holdt til og virket store deler av sitt liv. Her er det en flott campingplass der det er godt å tilbringe noen dager. Det er her at øya med de berømte fjelltoppene syv søstre befinner seg. Kommunesentrum er Sandessjøen som er en travel havne­ og industriby. Det er spesielt service til oljeindustrien utenfor helgelandskysten som bidrar til dette.

Når reisen går videre til fastlandet igjen for en liten periode via Helgelandsbrua passerer vi kunstverket vindenes hus ved den vestre bruenden. Selve Helgelandsbrua er et mektig stykke ingeniørkunst med et av de lengste hengebruspenn i Europa. Man kan tenke på hvordan det vil være å kjøre over her en stormfull vinterdag/ natt. Det skjer at vegvesenet av og til må stenge på grunn for sterk vind. I sommersol er det rene eventyrreisen.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag