Tekst og foto: Sven Furuly
Bobil og Caravan magasinet, nr 5. oktober 2014

Lofoten i sommerskrud: Eventyrmeny fra Å til A

Om du skal oppleve Norge på sitt aller fascinerende, må du gjøre som tusenvis av utlendinger har gjort før deg. En reise i Lofoten og Vesterålen vil være full av uforglemmelige syn og opplevelser.

Jeg skriver Norge på sitt mest fascinerende, men kunne like gjerne brukt ord som vakkert, spektakulært, underholdende eller hyggelig. Kanskje er turistene litt for mange til at den nord-norske folkesjela står frem med all tydelighet, men du skal ikke mange meterne unna allfarvei før du møter den vennligheten og gjestfriheten som nettopp kjennetegner denne landsdelen.

Fordelene med å feriere i egen bobil eller campingvogn er mange. Lofoten, som vi skal ta for oss i denne første- av to artikler, er et yndet turistmål for gjester fra både inn- og utland, og alt fra rorbuer til hoteller og pensjonater må bestilles i god tid. Ikke er det billig heller, og ofte kan det være vanskelig å beregne tidsforbruket på forhånd.

Noen severdigheter vil man gjerne bruke mer tid på, og med en sommer som i år, er det ikke lett å vende ryggen til sandstrendene og fortsette bare fordi man skal nå et bestemt hotell innen kvelden er der. Da er det greit å ha soverommet rett bak førerplassen...

Bestill plass på fergene

Denne artikkelen handler om en eventyrmeny fra Å til A. Fra Å i Lofoten til Andenes på Andøya. Den vakre Helgelandskysten og kystriksveien over Saltstraumen til Bodø er en reiseskildring i seg selv, men nå lar vi fergekaia i Bodø være startpunktet for turen.

Og med en planlagt fergetur til Moskenes på en søndag ettermiddag midt i fellesferien, ser vi straks forskjell på hvem som har planlagt turen, og hvem som bare reiser på lykke og fromme. Visst er fergene lange, men det er bilkøene på brygga også! Forhåndskjøpt billett med plassreservasjon (kr 100.- ekstra) gir oss plass i et egen prioritet ombordkjøringsfelt, og vi kan nyte iskremen i fred og ro mens de øvrige feltene fylles opp etter hvert som avgangstiden nærmer seg.

Hvordan man skal forberede seg til en to ukers reise som dette handler mye om hva man har lyst til å oppleve, hvor mye man har lyst til å kjøre hver dag, og også litt om hvordan man har lyst til å bo. Utvalget av organiserte bobil- og campingplasser er godt, og i tillegg er det mengder av muligheter for å finne egne perler, der kontakt med natur og kultur gir helt unike minner.

Godt forarbeid gir flere opplevelser

Min erfaring etter å ha kjørt mange år i Norge, er å bruke kreativiteten når du skal legge opp til en opplevelsestur med en spennende og variert meny. Det finnes utallige kilder til informasjon, og jeg mener at den som gjør et grundig hjemmearbeid også får det største utbyttet. Ikke fordi man skal ”rekke over alt”, men fordi det blir lettere å prioritere underveis. Et godt kart, og et oppslagsverk som f.eks NAF veibok er grunnpilarer i planleggingen.

En bok fra DNT om hytter og vandremuligheter i det området du skal besøke har vi funnet ut at er viktig for oss, og mengder av nyttig informasjon finner du på internett ved å google ”visit, tourism, tour, norway og liknende ord sammen også fylket, området, kommunen eller stedet du vil vite mer om.

Også hjemmesidene til norske kommuner byr på mengder av interessant informasjon for en turist på besøk eller gjennomreise enten man kommer i bobil eller ønsker et sted å overnatte. Skal du campe er også Norsk Camping Guide fra NHO Reiseliv et godt verktøy. For oss er alltid målet å finne de gode opplevelsene, og det kan være alt fra å finne spesielle spisesteder til å besøke håndverksbedrifter eller oppleve lokale kulturbegivenheter.

Og som regel finnes det en rikt og variert meny – uansett hvor i Norge man bestemmer seg for å reise.

Noe for enhver smak

Lofoten er et populært turistmål, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Naturopplevelsene står nærmest i kø, og man skal være temmelig blasert for ikke å la seg trollbinde av stupbratte fjell, fiskevær som klorer seg fast i små sund og et speilblankt hav som i neste sekund kan vise seg fra sin mest skremmende side.

Og nettopp havet er det som danner grunnlaget for alt vi møter på vår tur. Fra rorbuer og fiskevær til industri og samferdsel. Til og med byggeskikk og kultur har sine røtter i havet og de røffe værforholdene vi finner i dette området. En uke er akkurat passe tid til å få med seg en smakebit av det meste Lofoten har å by på, men noe vil sikkert gi mersmak, og kanskje vil man neste gang velge seg sitt favorittsted og bli der over flere dager. Er man f.eks glad i å fiske er mulighetene for å dra på organisert fisketur, leie egen båt, eller fiske fra land med egen fiskestang, nærmest ubegrenset. Andre vil kanskje komme tilbake for å gå de mange flotte vandreturene som går opp blant mange av fjellene.

Naturen er alltid nær

Avstandene er korte, og da vi kom inn med kveldsfergen til Moskenes var det bare noen få kilometers kjøring til Å. Den sørligste snuplassen i hele Lofotens veisystem er også en yndet plass for bobiler. Derfra går det stier ned til et lite sentrum med rorbuer, noen få butikker og et tørrfiskmuseum. Selv om det er midnatt er himmelen lys, restaurantgjestene mange og stemningen høy.

Men om det er mange folk er det enda flere måker, og til tider var det ikke ørens lyd å få. Stiene tar deg også videre utover mot Lofotveggen, som danner et majestetisk bakteppe for solen som igjen står opp i øst noen timer senere.

En kikk på veikartet viser stedsnavn som er en repetisjon av ungdommens geografi- og samfunnsfagtimer. Reine, Nusfjord, Napp og Balstad. Vi gjør galleri Harr i Reine Kultursenter et kort besøk før vi fortsetter turen nordover. Etter en stund tar vi av hovedveien, E10, og setter kursen mot Nusfjord. Dette fiskeværet er organisert som et levende museum, og man må faktisk betale inngangspenger for å få komme inn i det lille samfunnet. Til gjengjeld kan vi glede oss over et flott bevart miljø, et museum som viser hvordan livet var i gamle dager, i tillegg til et landhandleri av den god, gamle sorten.

Vær nysgjerrig!

Vi hadde et fantastisk vær på turen, og aldri har vel badevannet vært varmere enn dette i Lofoten. Vi la turen om Uttakleiv på yttersiden av Lofoten, og de flotte sandstrendene – vendt ut mot storhavet - var fulle av folk, nesten som om vi skulle vært på Sørlandet.

Det finnes mange flotte steder å parkere både bobil og campingvogn, men på de varmeste soldagene er alt som finnes av parkeringsplasser sprengt.

Noen vil kanskje synes det er folksomt langs E10 og inne i de mange småstedene innover i Lofoten, men det er alltid mulighet for små avstikkere og oppdagelsesturer. Med sykler på tak eller henger blir naturligvis mulighetene enda flere.

Lofotr Vikingmuseum på Borg byr på både en flott utstilling og en uteområde som inviterer til lek, aktiviteter og økt kunnskap om hvordan livet var i vikingtiden. Selv et ”ekte” vikingskip ligger fortøyd til brygga, sammen med eldre nord-norske seilsjekter.

Førsteklasses restauranter

Henningsvær er opphavet til en av Ingebrikt Daviks populære barnesanger, og refrenget ”en ekte Lofot-torsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær...” står tydelig fram. Restaurantene på dette populære stedet byr naturligvis på fisk i alle varianter. Man kan ikke ha vært i dette området uten å ha spist den lokale ”boknafisken” ,og innkjøp av lokal tørrfisk hører også med.

Over alt i Lofoten finner vi hjell til tørking av fisk, og det er aldri tvil om at havet har vært den viktigste næringsveien i uminnelige tider. Samtidig ser vi også hvordan fraflytting og sentralisering også preger dette området. Kabelvåg, som en gang var et viktig handelssted, er i dag en sovende forstad til Lofotens hovedstad, Svolvær.

Der butikker av alle slag, fra manufaktur til jernvare, bakerier og landhandlerier tidligere fylte de gamle ærverdige trehusene, er det i dag spisesteder, souvernirbutikker, frisører og interiørdesign. Dermed blir det ikke til å unngå at stedet fremstår atskillig mer ”turistifisert” enn vi kanskje hadde ønsket. Det fine Lofotakvariet og havmiljøsenteret er imidlertid vel verd et besøk.

Opplevelsenes står i kø

Den store bobiloppstillingsplassen ved innseilingen til havnen i Svolvær har en fantastisk beliggenhet. Ved enden av moloen finner vi Per Ungs flotte statue ”Fiskerkona”. Hun står og speider ut over havet og venter på sine kjære, slik fiskerkoner i denne landsdelen har gjort til alle tider. I øst kan vi se Skrova, og mot nord ligger selve Svolvær by.

En egen gate er kalt opp etter politikeren Håkon Kyllingmark – mannen som tok initiativ til ubyggingen av kortbaneflyplassene i Norge. Uten hans visjoner ville det neppe vært så lett å reise med fly i utkant-Norge som det er i dag.

Svolvær har alt en storby skal ha, fra glimrende spisesteder til butikker av alle slag. Begynner det å bli snaut med drikkevarer i bilen etter noen dager på tur, er Svolvær stedet for proviantering av alle slag.

Da Hurtigruta legger til kai er det ikke bare folk som kommer i land, men også biler og bobiler. En kombinasjon av ”verdens vakreste båtreise” og bilkjøring gjennom vårt langstrakte land er kanskje også en spennende tanke...

Ta turen inn til Trollfjorden

Når vi først snakker om Hurtigruta, kommer vi ikke utenom Trollfjorden. Denne korte og trange fjordarmen nord for Svolvær – på vei mot Raftsund har fascinert tusenvis av turister gjennom årenes løp, men du trenger ikke være med Hurtigruta for å oppleve dette. Tvert i mot – for det arrangeres turer inn til Trollfjorden med både passasjerbåter og hurtiggående rib’er. Vi valgte det siste, som byr på både spenning og en lang safari der så vel havørn som sel kan være en del av opplevelsen. Turen, som tar to timer, er verd hver eneste krone, og er et herlig avbrudd fra landeveislivet.

Vi pleier også å bryte opp bilturene med noen turer til fjells. Det ligger DNT-hytter over hele landet, og Lofoten er intet unntak. Vi hadde sjekket ut noen alternativer på forhånd og i tillegg fikk vi glimrende hjelp fra turistkontoret i Svolvær. Det er godt å parkere bilen og ta på seg fjellstøvler. Turmulighetene er god i hele regionen, og hytta vi hadde valgt lå bare et par timers gange fra parkeringsplassen i utkanten av Svolvær sentrum.

Belønningen ble en fantastisk utsikt over byen og Vestfjorden, herlig nærkontakt med naturen, fin mosjon og en overnatting på en sjeldent velholdt og fin hytte. Lofoten Turlag skal ha stor takk for sin innsats med både drift av hytta og flott tilrettelagte stier i området.

Lett å kjøre, lett å like

Takket være Lofast-forbindelsen er det lett å kjøre rundt i Lofoten og videre til Vesterålen, andre deler av Nordland, eller til Troms. Vår plan var imidlertid å kjøre videre til Fiskebøl og ta ferge derfra til Melbu, slik hovedfartsåren var i ”gamle” dager. Den korte fergeturen bringer oss dermed over til Vesterålen – med mengder av nye opplevelser som du kan lese om i den neste utgaven av magasinet.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag