Av: Harald Vingelsgaard
Bobil og Caravan magasinet, nr 4 September 2020

Camping i naturen: Paradiset på fjellet

Et paradis på jord. Slik er fjellet i Einunndalen nord i Hedmark for Willy og Sissel Bakke som valgte å ta turen dit på sin bryllupsreise! Solen skinner fra en nesten skyfri himmel, det er 25 grader varmt i luften, noe som er svært sjelden der høyt oppe i fjellet, hvor det vanligvis er kaldt.

Willy og Sissel Bakke har parkert bobilen på en oppstillingsplass ovenfor Marsjøen, en stor sjø hvor de har en liten båt. Idyll på idyll. Ved siden av dem står bobilen til deres vennepar Ingvald og Ruth Mirjam Floden. Mellom bobilene har de satt opp et campingbord og noen stoler. Der sitter de og nyter livet. –«Vi er på bryllupsreise!»- sier Willy og Sissel begeistret. En uke før vi møtte dem giftet de seg på brygga ved Storsjøen i Rendalen i Hedmark hvor de bor. Ordføreren styrte seremonien. Dampbåten kom og det hele ble akkompagnert av brudemarsjen. Et historisk vakkert øyeblikk.

Tradisjon

-«Vi var forlovere,»- sier Ingvald og Ruth Mirjam. Hvem kunne passet bedre til å være forlovere enn de to som har vært gift i 42 år! Hvordan kom ideen til å reise langt innover fjellet, mange mil fra nærmeste asfalterte bilvei, til et sted som svært få i Norge har hørt om? -«Jeg har jaktet og fisket inne i disse fjellene siden 1970-tallet,»- sier Willy. Denne delen av Einunndalen hører til Folldal. Han bodde i Folldal i mange år før han flyttet tilbake til Rendalen hvor han kommer fra opprinnelig. –«Min bror leide en hytte på åremål ved Marsjøen. Jeg var på den hytta i mange år,»- sier Willy.

Fiske-spesialister

Ekteparet er spesialister på å fiske. De har til og med drevet kommersiell fangst på Storsjøen hjemme i Rendalen. I Marsjøen er det ørret, og den er rød og fin i kjøttet. Topp fjellfisk. I fjellene omkring er det et rikt dyreliv, med store flokker villrein. Willy har jaktet rein og rype der utallige ganger, men jakter ikke nå lenger. Brudeparet og forloverne bor på en oppstillingsplass uten strøm, uten vann, uten mobiltelefondekning og med svært dårlig mottaksforhold for DAB radio.

Stressløst

Men i bobilene har de alt de trenger. Gode senger. Do. Vann. Kjøleskap. Fryser og varme om det skulle bli kaldt i fjellet. –«På denne plassen får vi naturopplevelsen langt vekk fra hverdagens stress. Dessuten parkerer vi lovlig,»- fastslår ekteparet.

Brudeferd i båt

De to parene finner fram fiskeutstyret og klær som passer til en båttur, rusler opp til bilveien, og noen hundre meter ned til et naust ved sjøen. Utenfor naustet ligger den lille plastbåten deres. De setter seg i båten hvor de har to fiskestenger i den ene enden. Plutselig begynner det å blåse litt og det blir krusninger på vannoverflaten. Bedre fiskeforhold. Vi ønsker dem lykke til videre på brudeferden. De vinker fra båten der ute på sjøen og putrer forsiktig fram i horisonten.

Slutt på villcamping

Vi går tilbake til oppstillingsplassen og leser et informasjonsskilt på veggen, undertegnet av Statskog. Villcamping er strengt forbudt. Plassen er satt opp for å gi bedre sanitære forhold, for å verne naturen og for å hindre forsøpling. Det skal være stille mellom klokka 18.00 om kvelden og klokka 9.00 om morgenen. Det koster 85 kroner pr. natt og 1.100 kroner pr. sesong. Avgiften betales i den selvbetjente kassa eller sammen med bompengene du må betale for å kjøre bil inn i Einunndalen. Det er utedo på denne plassen og et sted for å kaste søppel.

Sau og ku i veien

Vi kjører fra Marsjøen til neste plass med campingvogner og bobiler i Einunndalen. Noen sauer går midt i bilveien og slapper av. Vi tuter. Sauene reagerer ikke. De er vant med litt trafikk. Men når vi har stått og ventet en stund, rusler de ned til veikanten og ut i naturen, hvor de finner noen godsaker å spise. Einunndalen er en seterdal i særklasse. Her er det fortsatt noen gårdbrukere som har dyrene sine på setrene og på fjellet om sommeren. Idyllisk. Dyrene kan gå fritt og spise det de vil ha. Mange budeier sier melk fra disse dyrene blir bedre. Mange lam lever nesten hele sitt liv fritt på fjellet, i prinsippet som ville dyr, før de blir slaktet. Inne i Einunndalen er det ikke mange rovdyr som er en trussel for sau og lam på beite.

Kuer har «forkjørsrett»

Mens vi kjører ser vi plutselig 10 kuer som står midt i veien og i veikanten. Hva skal vi gjøre? Vi går ut og forsøker å rope dem vekk, men det hjelper ikke. Dette er så store dyr, at man skal ha respekt for hvor farlige de kan være. Vi venter og venter. De står og slapper av. Fem minutter senere går to av de som står midt i veien litt til siden, nok til at vi kommer forbi med bilen. Vi fortsetter bilturen og føler vi er på toppen av et fjell, men det er høyere topper på hver side av oss. Dette er et eldorado for sykling, men vi har kun sett en syklist denne dagen. Dette er et eldorado for friluftsfolk som ønsker å gå turer i fjellet, men vi har ikke sett en eneste fjellvandrer.

Stellplasser

Vi stopper ved Naustvika ved sjøen Fundin hvor det står mange campingvogner og noen bobiler parkert idyllisk ned mot vannkanten, ovenfor de gamle båtnaustene som ser ut som små kunstverk der de speiler seg i sjøen. Dette er en av oppstillingsplassene. –«Hei! Her har vi det fint,» sier Ronny Nyvoll som er på campingtur sammen med sine tre barn. Campingvogna er parkert på det merkede område, slik Statskog har sagt at det skal gjøres. Med solcelleanlegg på taket, varme i vogna og vann fra tjernet noen meter fra campingvogna, har de det som trengs på fjelltur.

Trivsel

Det er fjerde sommeren ferien blir lagt til Einunndalen for Folldal-familien. Ungene stortrives. De løper omkring og leker. De fisker. Og de slapper av. –«Her har vi det moro. Når vi tar med oss campingvogna opp på fjellet, så blir den jo som hytta vår,»- sier Ronny Nyvoll. Det er nesten umulig å få lov til å bygge hytte inne i Einunndalen for den som ikke har seter eller hytte der fra før. Derfor er disse oppstillingsplassene veldig fine for folk som ønsker å nyte livet der oppe på fjellet. God tur!





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag