Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 1. februar 2015

Mot vesthavet: Herlige Herdla

Herdla ligger ca. 45 minutters biltur unna Bergen sentrum. Følg riksvei 562 over den elegante Askøybroen og den smale Herdlabroen til veis ende. Her åpenbarer det seg en høyst uvant variant av Vestlandet, med plass nok til solbadere, kitere, fuglekikkere, golfere, tilrettelagt for bobilturister.

En runde rundt i området avslører hvorfor Herdla var strategisk viktig for okkupasjonsmakten under siste krig. Her hadde tyskerne full kontroll over innseilingen til Bergen havn til lands, til vanns og i lufta med. Herdla fort var en godt bevoktet del av Natos og Norges kystforsvar lenge etter den kalde krigen ble avblåst. Nå er fortet omgjort til et turområde der gamle kanonstillinger er blitt finfine utsiktspunkt for turfolket. Askøy kommune og Direktoratet for naturforvaltning spleiset på millionregningen.

Bobilplass

Resultatet av spleiselaget er helt enestående, en skikkelig parkeringsplass, toaletter og tømmestasjon for bobiler. Krattskogen er ryddet, og gangveien tråkler seg forbi småskogen vindskeiv furu og solide bord og benker plassert på strategiske steder. I skogen rett bak parkeringen er det laget trygge grillplasser med sittebenker. Aller lengst ute på skarvnakkene møtes Herdlafjorden og Hjeltefjorden, de to hovedårene fra nord inn til havnebyen Bergen. Og her - dypt nede i fjellet, ligger torpedobatteriene som ble åpnet for søndagsbesøk i fjor sommer.

Krigsminner og fugler

Nedenfor platået fortet ligger på, bygde tyskerne flyplass - og anla dermed et bombemål for engelske fly. Museet forteller om luftslagene, men i dag er restene av betongstripene på Herdlavalen populære blant så vel fotfolk som syklende. Se opp for kuruker og beitende ungdyr for noe av området er også beiteland. Her ligger en av Hordalands største gårder. Det er en selvfølge at grensene for det godt skiltede fuglereservatet respekteres. Her er det observert over 220 ulike fugler, og denne enestående koloni av fastboende og trekkfugler kan observeres fra et spesialbygget hus med ideell beliggenhet. Ikke glem kikkerten!

For friskusene

Lengst ute på Herdlavalen, forbi restene av de bombesikre flyhangarene - kan svette føtter kjøles i krystallklart vann mens man ser Hurtigruten sige forbausende tett forbi. Barn i alle aldre finner alltid noe spennende i fjæresteinene for her ute kommer nordavinden rett inn fra storhavet, det vil si etter å feid over øyriket Fedje og Hellisøy fyr som skimtes i horisonten.

Vindene feier rett ofte med stor styrke over Herdla. Derfor er begge sidene av øya boltreplass for brettseilere og kitere. Når folk flest synes vinden blir plagsomt sterk, åpner disse dristige kvinner og menn sine digre sekker og trekker på våtdraktene. Aldeles gratis byr friskusene på mye underholdning og artige fotomotiv for alle oss som foretrekker bakkekontakt.

Samler trådene

Dette er noe av fascinasjonen med Herdla - fortid og nåtid er innen synsvidde over alt. Harald Hårfagre ruslet rundt her ute mens han kriget seg langs etter kysten for å samle Norge til ett rike, og for 70 år siden utkjempet engelske og tyske fly drabelige dueller over flystripene. Besøk på Herdla museums to avdelinger er derfor et must for den som vil samle trådene. Golf og camping er en grei kombinasjon, og det kan spilles både 9 og 18 hull på banen som har en fantastisk beliggenhet. Golfrunden går forbi den vakre Herdla kirke som ble brukt til stall under siste krig. Golfbanen har egen parkeringsplass.

I synsranden retning nord ved Stureterminalen, ligger lastende og ventende supertankere, og mot vesthimmelen blafrer den evige ild fra oljeanleggene på Tjeldstø i Øygarden kommune. Olje-eventyret live i hightech-nasjonen Norge. Oljepengene klinger i kisten døgnet rundt året rundt her vest.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag