Av: Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2020

Med Bobil i Europa et helt år - del 9

Tone og Finn Bjurvoll Hansen har tilbrakt et helt år i bobil. Turen har gått over hele Europa, og i hver utgave av Bobil og Caravan Magasinet forteller de om sine opplevelser. Her fortsetter historien fra øya Sicilia i Middelhavet

Den arkeologiske parken i bydelen Neapolis

Her var det mye interessant historie. Parken inneholder et stort gresk teater fra ca 400 f. Kr. som hadde plass til 15000 tilskuere. Her var det i sin tid forestillinger, ofringer og diverse underholdning. Rett bak teateret finner vi en fordypning i landskapet med en vakker frodig hage. Her finner man også med en stor grotte (65 m høy og 70 meter dyp) som kalles Dionysos øre (en gresk tyrann). Det er en fantastisk akustikk der inne og det sies at lyden forsterkes 16 ganger.

Innestengt

Grotten ble hugget ut for hånd under gresk/romersk tid for å være et vannreservoar, men har også en uhyggelig historie. Her ble nemlig 7500 Athenske soldater stengt inne for å dø.

Denne byen kan by på mye spennende, og et besøk i Siracusa er absolutt å anbefale. Denne byen har mye historie, arkitektur, uteliv, et moderne sentrum og et gammelt sentrum hvor det er hyggelig å rusle rundt. Den ligger vakkert til ved sjøen og det er også mulig å ta seg et bad fra stranden eller klippene.

Snø i høyden

Fra Siracusa er det et par timers kjøring for å komme seg til Etna Informajonssenter. Her finnes det en bobilparkering som ligger på 2.000 meters høyde. Det har vært godt og varmt under hele vårt opphold på Sicilia, men på veien oppover fjellet ble det etterhvert snøføre og tjukk tåke. Når vi rullet inn på Etna Informasjonssenter var det ikke mer enn noen få meters sikt. Det er ikke mulig å komme seg opp til selve vulkanen i slikt vær, så vi besluttet å overnatte på bobilparkeringen. I et kort øyeblikk lettet tåken noe så vi fikk tatt et lite overblikk. Etterhvert gikk vi til ro, og under natten kunne vi stadig høre eksplosjonene fra vulkanen der oppe i fjellet.

Månelandskap

Kjøreturen fra kysten og oppover mot Etna er en opplevelse i seg selv, og vi kjørte gjennom et typisk månelandskap hvor lavaen har slukt alt på sin vei. Ved en anledning så vi et hus hvor lavaen hadde dekket til alt bortsett fra taket som såvidt stakk på oversiden. På veien opp går turen gjennom flere små landsbyer som ligger i skråningene opp mot selve fjellet. Man gjør seg noen tanker på hvordan det er å leve så tett med en aktiv vulkan, Etna er nemlig aktiv. Et besøk på Sicilia bør inneholde et besøk på vulkanen Etna. Å komme helt opp til kraterkanten krever at man søker lang tid i forveien, så det var ikke aktuelt for vår del. Vi syntes det var helt greit å stoppe på 3.000 meters høyde, ca 350 meter under vulkanen som som buldret og smalt disse snaue meterne fra oss. Litt skremmende og skummelt å være så nær, men du verden for en opplevelse!

Fjelltur

Morgenen etter våknet vi til et fantastisk vær med klar og fin luft og gnistrende sol. Det var bare å få i seg frokost og kle seg for en tur opp på fjellet. En kort rusletur fra bilen og bort til kabelbanen som skulle ta oss de neste 500 høydemeterne opp til 2.500 meter. Derfra skulle vi kjøres de siste 400 høydemeterne, og derfra måtte vi gå de siste 100. Kabelbanen med små gondoler og plass til 6 personer i hver gondol var kanskje ikke av de mest moderne, men gjorde nytten for å få oss opp på fjellet. Den siste strekningen i store «offroad» busser var også spennende, og etterhvert ble utsikten helt utrolig. På denne høyden er man jo som regel over skyene, nok en artig opplevelse.

Vulkan på nært hold

Look, look, look – explotio, ropte busssjåføren. Røyken fra vulkanen endret seg fra hvit til mørkegrå. «Not dangerous» bedyret han, dette skjer mange ganger om dagen. Det putrer og koker hele tiden nede i krateret, og småeksplosjoner er en dagligdags greie for folkene som jobber her oppe. For oss som ikke er vant til slikt var det faktisk litt skremmende. Etterhvert ankom vi platået hvor en guide ventet på oss. Han hadde mye interessant å fortelle, han skravlet i vei godt akkompagnert av smellene fra vulkanen.

Dronning Etna

Etna kalles «dronningen» av europeiske vulkaner på grunn av sin størrelse og aktivitetsnivå, og er faktisk den vulkanen i verden som lengst har dokumenterte utbrudd. Det er dokumentert utbrudd helt tilbake til 1.500 f.Kr. Etna er også en av verdens mest aktive vulkaner. Hun har forårsaket store skader, men ansees ikke for å være spesielt «farlig» for mennesker. Lavaen er veldig tyktflytende, noe som gjør at den beveger seg langsomt.

Høyden på Etna varierer med utbruddene, og det høyeste målte er 3.350 meter i 1980. Høyden minket gradvis frem mot 2004 hvor den var nede i 3.315 meter. Fra Mars i 2004 og frem til September i 2005 hadde hun et større utbrudd som igjen økte høyden til 3.350 meter.

Askefast

Etnas siste store utbrudd var i 3. Desember 2015, og lavaen ble sendt rundt en kilometer opp i luften. Askeskyen steg under utbruddet opp til 3 kilometers høyde. Aktiviteten fortsatte noen dager, og askeskyen fortsatte å stige til ca. 7 kilometer, noe som gjorde at flyplassen i Catania måtte stenges, og mange flypassasjerer ble sittende såkalt askefast. Er man på Sicilia, ja da bør Etna oppleves. Dette er nok noe av det mest spektakulære vi har vært med på. Vi har begge vært på vulkanturer tidligere, Lanzarote og Teneriffe kan jo skilte med vulkanutflukter, men det er ganske beskjedne greier i forhold til en tur på Etna. Vi har også vært en tur på toppen av Vesuv, også ganske spektakulær. Det gir også en liten påminnelse om hvor kraftig naturkreftene kan være, og hvor små vi egentlige er. Men…. nå reiser vi videre ned til kysten og varmen igjen.

Tilbake til kysten

Etter den spektakulære opplevelsen vi hadde på Etna rullet vi ned fjellet igjen, og havnet i den lille byen Naxos som ligger ved foten av fjellet. Her finnes det en koselig camping, Camping Legani. Her er det nok masse liv og røre i sommerhalvåret, men det er en god del restauranter og barer oppe nå også. Det morsomme er at den første bilen vi så når vi kjørte inn porten var norsk, og huser en musiker fra Drammen som også har forelsket seg i Sicilia, og som overvintrer på tredje året.

Nye eventyr

Men nå er oppholdet vårt på Sicilia over, vi reiser videre til nye eventyr på fastlandsItalia før vi vender nesa vestover mot Spania. Vi har laget en liten oppsummering på hvorfor vi kan anbefale bobilferie på Sicilia i vinterhalvåret. I 3 uker har vi loffet rundt Sicilia og forelsket oss i denne øya. Vi har sett mye, men det er mye igjen! Ikke visste vi at det var så mye historie her, og for en natur! Deilige strender, bratte klipper, frodig og grønt, olivenlunder, sitrusplantasjer og vulkaner! Vi kommer garantert tilbake!

7 Grunner til å reise til Sicilia på bobilferie i vinterhalvåret

Utrolig vakker og flott natur, strender og solnedganger. Klimaet er bra på vinteren. Varmt og bra vær, Sicilia ligger på samme breddegrad som Tunis. Vi har hatt 1 dag og et par netter med regn, – ellers deilig norsk sommervær. Overnatting på bobilplasser og camping er rimelig. Korttidsovernatting; mellom 13-19 euro, langtidsleie for 200-300 euro pr mnd. I vinterhalvåret er det lov å fricampe, og det er mange flott strender å velge på. Mat og drikke er stort sett billigere enn f.eks Spania. Pizza 5-7 euro.

Turister er velkomne

God mat, – pizza og pasta selvsagt, skinker, oster og mye annet. De har gode råvarer – masse flotte grønnsaker og frukt. Brødet er kjempegodt og Cannelloni fyllt med ricottaost, – namnam. Det er mye å se og oppleve; gamle templer, arkeologiske ruiner, vakre strender, klipper og spennende natur, koselige småbyer, vulkaner, keramikk, vingårder, båtturer, markeder, kirker etc. Folk er hyggelige, hjelpsomme og vennlige. Turister er velkomne da de selvsagt legger igjen penger, og det kommer godt med. Lokale bønder kommer gjerne innom campingplassene for å selge frukt og grønnsaker, olivenolje, vin, ost og annet godt.

Mindre bra

Dårlig veistandard. Det er hull, humper og dumper også på motorveien. Mye søppel. På rasteplasser og andre steder hvor det er mulig å slenge fra seg søppel. Veldig trist at dette er så dårlig organisert og så stor mangel på holdninger. Forsøk på kildesortering, men de fleste bryr seg ikke noe særlig om det Kjørekultur eller mangel på sådan. Her er det viktig å være oppmerksom. Regler og skilt er mest til pynt, hver mann lager sine egne regler og parkerer hvor som helst, – gjerne dobbeltparkering i gaten hvis man skal inn i en butikk akkurat der. Sjarmerende kaos og masse bruk av hornet..selv om ingen reagerer. Etterhvert lærer man seg hvordan man skal komme seg relativt trygt fram, hovedsaken er å ta det rolig og ikke stresse. Fordelen er dog at det er ikke så mye trafikk på veiene, bortsett fra i storbyer som Palermo – som vi kjørte rett forbi.

 





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag