Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1. februar 2015

«Rivieraen» ved Sava: Eldorado i Beograd

Beograd, hovedstaden i Serbia, ligger i innlandet på den pannoniske slette som i forhistorisk tid var havbunn i verdens største innlandssjø. I dag gjennomskjæres sletta av elvene Sava og Donau som møtes nettopp i Beograd, i sin tid hovedbefestningen i den romerske provinsen Pannonia. Kysten i Jugoslavia tilhørte det som den gang var delrepu- blikken Kroatia, men Beograd skaffet seg likevel sin egen riviera.

Så enkelt kan det gjøres: Man tar en gren av elveløpet i deltaet for elven Sava, plugger det med sandmoloer i begge ender, kjører på tonnevis med sand. Dette ble gjort i 1967 og skapte Sava-sjøen, vanligvis omtalt som Ada. Den kunstige innsjøen er 4,2 km. lang, rundt 200 meter bred og dybden varierer fra 4 – 6 meter. Om sommeren holder vanntemperaturen seg vanligvis fra 24 grader og oppover. Beograderne får tilgang til en riviera og bademulighet midt i innlandet som kan gjøre mange steder rundt Adriaterhavet og Middelhavet grønne av misunnelse. Gjennom mange tiår har Sava Jezero, som stedet kalles, vært beogradernes store utfluktssted i sommer-månedene. På varme sommerdager kan hele 350.000 besøke innsjøen. Etter hvert har også bobilturistene fra mange land strømmet til i økende antall.

Eldorado for soling og bading

Bare 10 minutter med bil og 20 minutter med buss fra Beograd sentrum, ligger således et badeeldorado, hvis eneste forskjell er at vannet er ferskt uten saltsmak. Begge demningene som lukker innsjøen er utstyrt med rør og pumper, og vannet renner i tillegg gjennom et lite tjern før det kommer inn i badeinnsjøen.

Rikelig med sand, både på sidene, i bunnen og fremfor alt i begge ender av bassenget sørger for god rensing og gjør at vannet holder god kvalitet og er klarere enn mange andre steder.

Med jevne mellomrom langs de nesten 7 kilometer lange sandstrendene, 3,5 kilometer på hver side, er det badevakter som passer på at ingen drukner. Spesielt inngjerdede strender med liten vanndybde er reservert for de minste. Utleiesolsenger med tilhørende parasoller er akkurat som langs de «ekte» rivieraene langs selve sjøkystene.

Uterestauranter og stupetårn

Uterestaurantene ligger forholdsvis tett i overgangen mellom sandstranda og terrenget ovenfor. På den ene siden kneiser et stupetårn med variable høyder for stupeplattformen. Alt etter hva motet strekker til.

På varme sommerdager er strendene besøkt av tusenvis av mennesker. Likevel er det nesten alltid plass, sier de med lang erfaring. Det siste tiåret er hele anlegget oppgradert og renovert og fremstår som innbydende og delikat. I vestenden av badeanlegget er det et stort kabeltrukket vannskianlegg. Det fungerer slik at vannskiutøverne dras rundt en bane av en kabel festet til en wire som går over løpehjul på master, ikke ulikt prinsippet for norske skitrekk. Det ser ut til å virke etter oppskriften, vurdert ut fra kunststykkene utøverne gjør med vannskiene på bena.

Parkering for bobiler

Langs hele anlegget på sørsiden går en vei, hvorfra det bare er å gå gjennom skyggetrærne og ned til sandstranda. I begynnelsen er det en stor parkeringsplass i flere høyder. Med jevne mellomrom er det også parkeringsplasser langs strandveien, som heter Obrenovacki Drum. Noen tar også sjansen og parkerer langs selve veien, men det kan fort bli kostbart siden alle biler med ett hjul på asfalten kort og godt taues bort. I sørvestre enden av badeanlegget, er det flere store parkeringsplasser. Disse er gratis, og tillatt for bobiler både på dag- og nattetid.

Hvordan komme dit

Hovedveien, motorveien til Beograd vestfra, kjør av første mulighet etter broen over Sava, kjør sørover og etter et par kilometer dukker Sava Jezero opp på skiltene. For vanlige personbiler er det en stor parkeringsplass i flere etasjer ved begynnelsen av anlegget. For bobiler er det gratis parkering i sør-vest enden av anlegget, samt betalingsplasser noen steder langs strandveien Obrenovacki Drum.

Sikkerhet

Godt utbygget badevakttjeneste med utstyr passer på at ingen drukner. I likhet med andre land på Balkan (Kroatia, Bosnia) skjer det så godt som aldri at noe stjeles på selve badestranda.

Valuta

Dinarer, hvorav 1000 er verdt ca. 75 norske kroner.

Trafikk- og parkeringsregler

Omtrent som i Norge, dog med mye mer radarkontroller på veiene enn vi er vant med.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag