Tekst og foto: Knut Randem
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2022

Teppet, blomstene, krigshistorien og middelalderen: Byen som overlevde 2. verdenskrig

Bayeux er kjent for så mye. Fra den nære historien er byen kjent som den første byen som ble frigjort i 1944. Derfor ble den heller ikke bombet i stykker, men krigsminnene velter over deg og vi dumpet rett inn i en eldre middelalderhistore.

Vi ble møtt med markedsboder, utkledde beboere, artister og kjøpmenn fra middelalderen. Gamlebyen i Bayeux sydet av liv i gatene rundt den spektakulære katedralen. Det var middelalderfestival. Slik det alltid er den første helgen i juli. Men det var altså teppet som hadde trukket oss til Bayeux.

Tusenårs minne

Tapisserie de Bayeux) eller dronning Mathildes tapet, som det også kalles, er et 70 meter langt broderi laget rundt 1070. Teppet er i lin og er brodert av flere personer med ulike ferdigheter og teknikk. Det er 50 cm bredt og forteller historien om hvordan hertugen av Normandie slo Harald II i slaget ved Hastings i 1066 og ble konge av England. Han fikk da navnet Wilhelm Erobreren. Broderiet ble laget for å fortelle vanlige folk, som ofte ikke kunne lese, den ”sanne” historien slik makthaveren så den. Det er utvilsomt laget for propagandaformål. I 1886 ble det laget en kopi i full størrelse, som henger på museet i Reading i England.

Trestjerners campingplass

Den kommunale campingplassen ligger mindre enn en kilometer fra det historiske sentrum i Bayeux. Vi peilet oss inn på den og fikk en av de siste plassene.  Vi ankom på ettermiddagen så vi ventet egentlig ikke noe annet i begynnelsen av juli. Camping Municipal Des Bords de l’Aure har tre stjerner og fortjener alle tre. Svømmebasseng har du tilgang til i det nyrenoverte kommunale badeanlegget vegg i vegg. Adgang dit var inkludert i overnattingsprisen på campingplassen. Plassen har også lekeplasser, gode servicebygg og gode plasser av varierende størrelse for både campingvogner, telt og bobiler. Campingplassen er åpen april til oktober.

Midt i middelalderen

Vi kastet oss raskt på syklene for å se byen før middag. Noen få tråkk senere var vi i sentrum. Vi syklet gjennom et vakkert parkanlegg hele veien. Her kan du like gjerne gå slik at du kan nyte parken fullt ut. Blomsterprakten ved husene langs gangveien var også nydelig.

Sentrum pulserte av aktivitet og vi ble senere fortalt at vi ganske så tilfeldig hadde truffet nettopp den helgen middelalderfestivalen ble arrangert i byen.  Den er en fast begivenhet den første helgen i juli og har vært det i mange år.

Tradisjonelle drakter

Det første du ser er mennesker (fastboende?) kledd i tradisjonelle klær. Det er handelsboder. Alle har ikke det samme middelaldertemaet, men de er med på å skape stemningen. I gatene rundt katedralen er det svært livlig og skuespillere i fantasifulle kostymer gjør hva de kan for å skape stemning i sine ofte eventyraktige klesdrakter. Var det en forførisk alv som kikket ned på meg? Musikantene ga lyd fra seg med tradisjonelle melodier og fantasifulle trollfigurer vandret rundt.

Syngende engler

Vår frue katedral – eller Notre-Dame som det gjerne heter på fransk. Her har det vært kirke i hundrevis av år. Den nåværende katedralen ble innviet i 1077. Den fikk store ødeleggelser på 1100-tallet og ble rehabilitert i gotisk stil. Deler av katedralen ble ikke ferdigstilt før på 1800-tallet. For de fleste vil katedralen se imponerende ut uansett. Men er du ikke en arkitekturnerd bør du likevel ta deg en tur ned i krypten og se på freskene med blant annet de syngende englene.

Krigsminner

Normandie fikk hard medfart under andre verdenskrig. Ikke minst under frigjøringen i 1944. Bayeux var imidlertid den første større byen som ble frigjort. Trolig kom D-dagen så brått på den tyske okkupasjonsmakten at den ikke rakk å gjøre motstand så tidlig. Dermed ble det heller ikke vesentlige ødeleggelser her. Bayeux sentrum framstår derfor slik det var før krigen. Slik skiller byen seg sterkt fra andre byer i Normandie. I utkanten av byen er det et krigsmuseum med utstillinger av utstyr brukt av de stridende partene. Den gir et sterkt inntrykk av den militære aktiviteten.

5000 gravstøtter

Nesten vegg i vegg med krigsmuseet finner vi den enorme krigskirkegården med minnesmerke og 5000 like gravstøtter. Dette er et sted hvor du automatisk senker stemmen og ser for deg krigens redsler. Når du reiser fra Bayeux kan det passe godt å kjøre rett ut til kysten ved den engelske kanal og se på strendene fra invasjonsdagene. Spor av historien finner du overalt i form av veier oppkalt etter militære enheter, minneplater, minnesmerker og flere kirkegårder. Du forblir garantert ikke uberørt.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag