Tekst og foto: Sven Furuly
Bobil og Caravan magasinet, nr 2, april 2015

Malerisk landskap og late dager: Italienske Toscana

Nest etter Roma, er det nok navnet Toscana nordmenn med et bankende hjerte for Italia, er forelsket i. Denne regionen er ikke bare fylt av kunst og kultur, men også av mat og drikke, der det enkle ofte er det beste.

Den italienske regionen Toscane forbindes kanskje først og fremst med sitt maleriske landskap med pinjetrær, sypresser, olivenlunder og vinranker. Bølgende åser der små landsbyer dukker opp i alt det grønne, små veier på kryss og tvers, og en ro som står i sterk kontrast til landets hovedstad, Roma.

Kunst, mat og kultur

Toscana, sier folk, og ser for seg nettopp et slikt bilde. Visst er det slik, i denne 23 000 km2 store regionen, men her finner vi også en rekke historiske og viktige storbyer. Havnebyen Livorno er en av Italias travleste, Firenze er kunstens by over alle, og i sør finer vi Grosetto, et viktig handelssentrum for de 3,6 millioner innbyggerne vi finner i denne regionen.

Toscana har et areal på størrelse opp mot Hedmark fylke, men er delt opp i ti provinser. Firenze er den viktigste regionen, og byen er også regionshovedstad. Andre regioner med navn som du ganske sikkert drar kjensel på er Pisa og Siena.

Toscana på kryss og tvers

En reise til Toscana bør starte med noen tanker om hvilke opplevelser som er viktig for deg, hvordan du skal komme dit, hvordan du skal bo, og ikke minst hvordan du skal ferdes rundt i området. Med egen bobil eller campingvogn på tilhengerfestet har du besvart flere av disse spørsmålene. Innenfor denne regionen finnes det 104 campingplasser som er klassifisert og årlig inspiseres av ACSI Eurocamp. Mange av disse befinner seg ute ved kysten, men det er også mange flotte anlegg i innlandet, der også utendørs svømmebasseng som fasilitet er mer regelen enn unntaket.

”Alle veier fører til Rom” - er et gammelt ordtak, og reiser du med bil til Toscana fra Norge er valgmulighetene mange - enten du velger å kjøre gjennom Østerrike, Sveits eller Frankrike.

Valgmulighetene er mange

Rimelige flybilletter og mange flyplasser i regionen kan imidlertid gjøre det attraktivt å enten satse på leie av bobil i Italia, eller gjøre som oss, bo på noen av de mange attraktive overnattingsalternativene. Spennvidden er stor, fra rimelige pensjonater til klassiske vingårder der du er garantert en uforglemmelig opplevelse. Hvilken årstid du velger kan bety mye for opplevelsen. Midt på sommeren er det varmt, veiene overfylte av turister, og etterspørselen etter alt fra bobiler til ledige bord på pittoreske restauranter i de mange små byene er stor.

Selv valgte vi å besøke Toscana tidlig i oktober - midt i vinhøsten, med litt lavere temperaturer og også litt lavere priser - helt mot slutten av sesongen. Noe som åpner for overnattinger på steder med høy kvalitet til en overkommelige priser.

Verdensarv

Denne gangen valgte vi en kombinasjon av fly og vanlig leiebil. I forhold til de dagene vi hadde til rådighet bestemte vi oss for å fly til Roma, kjøre nordover, ut av regionen Lazio, og inn i Toscana med Siena som første reisemål. Denne regnes som en av de vakreste byene i Italia og har siden 1995 vært ført opp på Unescos verdensarvsliste. En spasertur gjennom de mange trange og vakre gatene, kombinert med et måltid på Piazza del Campo, den store plassen under det legendariske tårnet, er et ”must”. To ganger i året (2. juli og 16. august) arrangeres det er hestekappløp inne på den brusteinsbelagte plassen. Vi kan fornemme lyden av hestehovene mot steinene, der vi nyter vår skinke og pasta med parmesan.

Middelaldersk

Hovedmålet for turen er den lille byen Greve de Chianti, som befinner seg i distriktet Firenze. Nå befinner vi oss i hjertet av vindistriktet Chianti Classico, 35 kilometer nord for Siena og 30 kilometer syd for byen Firenze. Du tror kanskje at byens navn er gitt som følge av ”grevskap” eller gammel ”adel”, men sannheten er atskillig enklere: Byen ligger ved den lille elven Greve. Over alt finner vi vingårder, og vi skal bo på en av de mest legendariske, Vigna Maggio. De eldste bygningene har steinmurer som er tidfestet tilbake til år 1100, og sporene etter vinproduksjon strekker seg nesten like langt tilbake i tid. Hovedbygningen stammer fra det 14. århundre og omgitt av nyere bygninger som huser vinproduksjonen, komfortable overnattingsrom, en flott restaurant og et senter for smaking og kjøp av vin og olivenolje.

Leonardos fotspor

Vi er ikke de første ”prominente” gjestene her... Historien forteller at Leonardo da Vinci bodde på stedet og begynte å male Mona Lisa i 1503 eller 1504. Historikere mener det var Lisa del Gioconda, hustru til en rik silkehandler fra Firenze, som stod modell. Fordi bildet ble først gjort ferdig i Frankrike flere år senere, og bakgrunnen i bildet ble utført i denne fasen, er det umulig å stedsbestemme nøyaktig hvor Leonardo malte Lisa. Vingården Vigna Maggio har latt Mona Lisa gi sitt navn til en egen vin - blant de 150 000 flaskene med kvalitetsvin som årlig produseres på Villa Vigna Maggio. Som gjest på stedet kan man være med på en omvisning i de mange vinkjellerne, lære om vinproduksjon og besøke de samme kunstferdig anlagte hagene som Leonardo stod med sitt staffeli og begynte på arbeidet med et av verdens mest berømte malerier.

Mat for alle pengene

Med Vigna Maggio som utgangspunkt skal vi besøke to små byer - berømte langt utenfor Italias grenser. Landsbyen Lamole har seksti innbyggere, en butikk, en håndfull vingårder - og en restaurant, ”Ristorno de Lamole”. Beliggenheten er vakker, men det er neppe årsaken til at folk reiser tre mil fra Firenze for å spise, for deretter å kjøre tre mil tilbake... Den vakre solnedgangen over åsene i vest er nok heller ikke det som har fått mesterkokken Bent Stiansen fra Statholdergaarden i Oslo til å omtale stedet som en oase for utsøkt toskansk mat. Vi skal bare kort slå fast at den norske mesterkokken med sin Michelin-stjerne hadde rett i alt. Utsøkt mat, stor kunnskap om vin og en romantisk atmosfære du skal lete lenge etter.

Lidenskap for sitt håndverk

Hvordan er det mulig at en slakterbutikk i en liten italiensk landsby kan bli verdensberømt? God mat og godt drikke er en lidenskap for mange, men for Dario Cecchini er det også rike familietradisjoner. Han omtales bare som ”slakteren i Panzano”, men er uendelig mye mer. Han er kokk, TV-kjendis sammen med Jamie Oliver og forfatter av kokebøker. I 2006 åpnet han en restaurant i tilknytning til slakterbutikken, og denne er blitt til en av områdets store turistattraksjoner. Navnet ”Ristorante Solociccia” betyr ”bare kjøtt” - og det i mengder du knapt kan forestille deg.

Mitt første møte med denne kulinariske institusjonen var preget av forundring. Inne i den lille slakterbutikken myldret det av folk. Vi ble servert rødvin av små glass, og over alt var det smaksprøver. Kjøtt i ulike varianter, lokale pølser og tradisjonelt brød. Kunne vi ha det bedre?

Kjøtt, slik du aldri har smakt det

Jo, da. Dette var bare oppvarming. I bakgården var det dekket opp flere langbord, og vi forstod raskt hvorfor det var et ”must” å bestille på forhånd. Bordene ble raskt fylt opp, vin ble skjenket fra de tradisjonelle bastkledde Chianti-flaskene, og vi ble vist og forklart om de ulike kjøttstykkene fra en okse. Kjøtt i alle former ble grillet, servert og fortært til trekkspillmusikk og et stadig høyere lydnivå rundt bordene. Aldri har jeg spist så mye kjøtt, av så høy kvalitet som dette.

Slakteren i Panzano er en legende, og kommer du noen gang til dette området, er dette en opplevelse du ikke må gå glipp av. Husk bare å bestille å forhånd, for dette er populært året rundt!

Ost i mørke kjellere

I sentrum av Greve de Chianti troner ikke bare regionens kvalitetsmerke ”Hanen,” men også en statue av Giovanni de Verrazzano. Denne sjøfareren ble født i Greve i 1485, flyttet til Dieppe i Frankrike omkring 1506, og oppdaget som den første europeer New York havn i 1524 eller 1525. Men mest av alt er Greve de Chianti et monument over førsteklasses mat og drikke. Hvor ellers finner du kjellere som bugner av vellagret ost, slakterbutikker der du kan prøvesmake alt fra pølser til krydder - med et glass vin til – om du ønsker? Ost med trøfler, pølser av villsvin og ellers råvarer som kan få en amatørkokk fra Norge til å få vann i munnen...

Men vi møter også skilter med ordet ”Enoteca”. Dette er steder der all vin fra hele området (og noen andre regioner i Italia) er samlet. Du kan betrakte flasker, smake på, eller kjøpe det du måtte ønske. En drøm for en vinentusiast, men akk så vanskelig å få med seg noen av disse flaskene til Norge...

Det skjeve tårn i Pisa

Noe av det første jeg lærte om Italia må ha vært om ”det skjeve tårn” i Pisa. En uvirkelig historie for en liten skolegutt, og like utrolig når man står foran det hvite tårnet. Kommer det noensinne til å velte over ende? Tårnet, som er et frittstående klokketårn til katedralen, begynte å bli skjevt allerede kort tid at arbeidet begynte i 1173. Fem år senere var det bygd tre etasjer, men tårnet var så skjevt at arbeidet ble stoppet. Det ble imidlertid gjenopptatt 100 år senere, men da ble det tatt hensyn til skjevheten under det videre arbeidet, og det ble forsøkt å kompensere for dette. Italienske myndigheter begynte i 1964 å bli alvorlig bekymret for at det kunne velte, og en ekspertgruppe ble nedsatt for å finne løsninger. Det endte med at tårnet ble stengt for publikum i 1990 og forankret på nytt. Det ble gjenåpnet i 2001, og eksperter antar at tårnet nå er sikret mot å velte de nærmeste 300 årene...

Toscana - en reise verd

Pisa er naturligvis mye mer for italienere enn byen med ”det skjeve tårnet”. Det er en betydelig havneby, har et anerkjent universitet og er også fødestedet til filosofen, atronomen og fysikeren Galileo Galilei. Den lokale flyplassen bærer hans navn, og det er fra denne vi skal returnere til Norge. Det kan til tider være vanskelig å finne rett vei når man velger å kjøre på mindre landeveier i Toscana, og kjøretiden blir ofte lenger enn avstandene skulle tilsi. Enveis billeie fra en flyplass til en annen går greit, men bør bestilles å forhånd slik at pristillegget kommer tydelig fram. Automatene på de italienske bensinstasjonene tar ikke internasjonale betalingskort, noe som gir en liten utfordring utenom åpningstidene, eller ved tanking av bilen på flyplassen før innlevering. Her gjelder det å ha små eurosedler for hånden...

En reise i Toscana gir en smak av ”det gode liv” og det er ikke vanskelig å forstå den som har tapt sitt hjerte til denne naturskjønne, vennlige og opplevelsesrike regionen.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag