Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 5, oktober 2015

Campingliv i luksusklassen: Glamping i Istria

«Glamping» er nyord for campingferie med et glamorøst innslag av moderne komfort. Knapt noen steder passer dette bedre enn på halvøya Istria, som ligger i det nordvestre hjørnet av Kroatia. Der ligger campingplassene tett i tett, mest ut mot det grønne Adriaterhavet. BoCM tok en tur for å teste ut fasilitetene.

Det begynte med en invitasjon fra Valamar Riviera om å besøke noen av deres mange campingplasser på Istria. Resultatet ble en rundreise i campingland som nesten savner sitt sidestykke i Europa. For Istria er ikke bare solslikking på rivieraer hvor vann og lufttemperatur møtes et sted rundt 30 tallet sommerstid. Istria viser også fram historie og begivenheter som går flere tusen år tilbake i tiden. Det hele omkranset av Adriaterhavet som med sitt krystallklare vann med diskret grønnfarge, inviterer til badeslaraffing for liten og stor. På campingplasser med eller uten klær alt etter som det passer. Halvøya har imidlertid en ruglete historie som mange steder kan beskues.

Kasteball

Istria har gjennom milennienne vært kasteball mellom makter og fyrster helt tilbake til romertiden. Bare i forrige århundre skiftet halvøya nasjonalitet flere ganger. Først ute var det østerriksk-ungarske keiserriket som forsvant med første verdenskrig. I 1919 fikk Italia området som krigsbytte, og Istria inngikk i det som gjerne ble kalt «Fristaden Trieste» men som i praksis var Italias egen bakgård. De italienske fascistene havnet på historiens skraphaug under 2. verdenskrig, og dermed havnet Istria som del av Jugoslavia. På to år var storparten av italienerne sparket ut. Etter Balkan-krigene på 1990- tallet, ble storparten av Istria en del av Kroatia, mens en liten stripe lengst nord havnet i Slovenia. Og slik er det fortsatt.

Turisteldorado

Kroatia har tatt vel vare på Istria, og har de siste 20 årene utviklet halvøya til et turisteldorado, hvor en rekke flotte og velorganiserte campingplasser danner ryggraden, supplert av strandhoteller og pensjonater. Knapt noen steder i Europa ligger campingplassene tettere. Få andre steder kan varte opp med like mange soltimer og bademuligheter. For lettfrosne nordboere med campingvogn og bobil fremstår Istria derfor som noe av et turisteldorado som venter på å bli «tatt i bruk». To dagers reise fra Nord-Tyskland er en overkommelig transportetappe for caravanister med runde hjul og tre-fire ukers ferie.

Luksuscamping

Like ved Porec, en times kjøring sør for grensa mot Slovenia, ligger Camping Lanterna, en av Valamar Rivieras to campingplasser som tatt opp i «Leading Camping Europe». Tyske ADAC/ANWB kåret for øvrig i mai 2015 plassen til «Best Campsite 2015», hvilket løfter den fram som en av de beste i Europa. Valamar Riviera har for øvrig hele 12 campingplasser i Kroatia, hvorav 6 på Istria, hvorav Camping Lanterna er den største, opplyser Nives Matic, markedsansvarlig i Valamar Riviera. Selskapet har for øvrig røtter tilbake til 1953, men ble helt omorganisert i 2004. De siste tiåret er de fleste campingplassene kraftig rustet opp med moderne sanitæranlegg, faste mobil-homes (det vi kaller villavogner) og en sterk satsing på tilbud til ferierende gjester. Tilbudet omfatter sesongfastliggere, gjester med campingvogner eller bobiler for kortere eller lengre tid, eller gjester som bor i villavognene.

En av de største

Med sin kapasitet på nærmere 10000 gjester samtidig, er Camping Lanterna en av de største campingplasser i Europa. Beliggende på et trekantet nes, er plassen omgitt av Adriaterhavet på tre kanter. Her var det meste av campingliv representert: Telt for nyforelskede unge par, campingvogner og bobiler av alle typer, størrelser og aldre. Et større antall «mobile-homes» som kan leies av folk som kommer med bil eller fly. Disse har innlagt kaldt og varmt vann, samt klimaanlegg som gjør varmesjokket noe mer tolerabelt. En rekke småbutikker, markedsplasser, restauranter og småutsalg gjør at livsnødvendighetene ikke er langt unna, uansett hvor på plassen en måtte få plass.

Lang strand

Strandlinja strekker seg over hele 3 km, storparten med skyggemuligheter under store trekroner når sola steker fra nesten loddrett vinkel. Vogner og bobiler er plasert i såkalte clusters eller samlinger, spredd utover det enorme arealet campingplassen disponerer. Avstanden mellom campingenhetene er ganske bra, og aldri mindre enn de lovpålagte 3 meter, opplyser Nives Matic, markedsansvarlig i Valamar. Hun var vår guide under rundturen på plassen. Det gjør at sardiner-i- boks følelsen aldri fikk noe festepunkt, til tross for at drøyt 2000 ekvipasjer og kjøretøyer hadde med seg nærmere 9000 gjester. Strendene var velorganisert, og det var ikke trangt om plassene. For de som ikke ønsket å få salt i håret, var det flere bassenger med tilhørende restaurasjon for å kunne imøtekomme både spisendes og drikkendes ønsker.

Flere seksjoner

Villavognene for tilreisende var samlet i enkelte grupper, hvor det også var småbutikker for mat og annet strandutstyr. Campingvogner og bobiler sto mye om hver andre, og det virket som om det fungerte meget bra. Plassene nærmest sjøen var selvfølgelig de mest ettertraktede – og dyreste – men selv midt på plassen, var det ikke mer enn noen få minutters gange til en av de mange strandparsellene. Matic forteller at mange bestiller sesongplasser, og kommer med bil eller fly når ferietiden er inne. Selv med mildt vinterklima, stenges campingplassen helt når sommersesongen slutter i oktober, og åpner igjen i april året etter. Da må alle gjestecampingvogner ut av plassen. Vinterstid blir så vognene lagret på store områder hvor de er under oppsyn og gjerne også får litt service.

Opplevelse

En vandretur på Lanterna Camping avslører mange opplevelsesmuligheter. Strandlivet med bading var nok mest ettertraktet, og de fleste var nok der i løpet av dagen. Eller de koste seg under solskydd rundt vogner og bobiler. Arrangementer som tennis, minigolf og en rekke treningsmuligheter, ble flittig benyttet, selv om temperaturen jevnt over lå på oversiden av 30 tallet. Vegetasjon i form av store nåletrær gir ly mot solen. Gangveier bukter seg på kryss og tvers. Kjøreveiene er brede og asfalterte, og fartsgrensen er maks. 20 km.t. Det hele var rent og ryddig, ikke så mye som en ispinne var å se langs veier og stier. Restauranter var det mange av, fra små med enkel servering til store gourmetrestauranter med vinkart som ikke ville gjort skam på en Michelin-stjerne eller to. Hver morgen duftet for øvrig plassen av nystekte brød og rundtstykker som blir solgt fra de mange små buene rundt om på plassen. Kort sagt, det hele er lagt til rette for å nyte ferie og fritid – i ordets rette forstand.

Glamping

Valamar har tatt campingbegrepet til et nytt nivå med de såkalte «Glamping Tents». Rundt et reisverk av tømmer- stokker er trukket teltduk. Innenfor er et innertelt med utstyr, senger og nærhet til naturen som hensetter beboerne til safari i Afrika eller andre eksotiske verdensdeler. Dette er et helt nytt konsept for campingtilbud, sier Nives Matic, som viser oss teltene. Utenfor ligger egne svømmebassenger, og det hele har utsikt både til sjøen og til byen Novigrad som ligger på andre sider av den lille fjordarmen. Byen har for øvrig en lang historie, og er vel verdt et besøk i seg selv.

Naturistcamping

Langs Istria-kysten ligger en rekke såkalte FKK-campingplasser. FKK er tysk betegnelse for det vi kaller naturister, og står for Frei Körper Kultur. Ved mange tyske badestrender viser skiltene med FKK og Textil hva som er passende badeantrekk, fra bar hud til nødtørftige tekstiler på strategiske steder. Ved naturistcamping-plassene på Istria kan man tilbringe hele ferien uten en tråd på kroppen. Det være seg i butikker, på restauranter eller badestrendene. Reglementet slår kort og godt fast at det ikke er tillatt å ha klær på seg inne på området, unntatt ved dårlig vær eller kjølige kvelder/netter. Det anbefales likevel å medbringe et lite håndkle å sitte på når det trengs. Naturistcampingplassene er for øvrig meget populære og trekker til seg folk fra så godt som hele Europa – inkludert Norge og Sverige, så vi av bilregistreringsskiltene. Gjestene er i alle aldre, fra barn til meget godt voksne. For øvrig er all fotografering totalt forbudt. Skulle noen opptre klengete eller være til sjenanse for andre, vil de meget raskt bli bortvist av vaktene på plassene, fikk vi opplyst.

Besøksmål

Langs vestkysten av Istria ligger en rekke småbyer som i seg selv er besøksmål. Fra Umag i nord til Limski Kanal (Lim orden) kan vi nevne byer som Umag, NoviGrad, Porec og Vrsar. Den siste er kjent som kunstnerbyen, og i gangavstand fra bysentrum ligger campingplassen Orsera. Utenfor ligger ikke mindre enn 18 øyer som en skjærgård mot Adriaterhavet. Disse kan nås med båter, og gir grunnlag for mange spennende oppdagelsesferder, når tilbudene på selve campingplassene ikke lenger strekker til. Vi nevner bare noe av det som inngår i hele «pakken». Ut over forretninger, svømmebassenger for barn og voksne, treningsmuligheter og underholdning, har plassene fritt internett, egne barneprogrammer, tenåringsklubber, dansemusikkvelder og sykkelleiemuligheter. Plassene har eget postkontor som også selger praktfulle bilder av omgivelsene for de som ønsker å gjøre slekt og venner hjemme i Norge misunnelige.

Priser

Døgnprisen for en campingvogn eller bobil begynner på rundt et par norske hundrelapper og opp mot ca. 500 for de med best beliggenhet. Villavogner går fra 5-600 og havner på i overkant av 1000 pr. døgn for de største med best beliggenhet. Med norsk kjøpekraft trenger således et ferieopphold på en av Istrias mange campingplasser være budsjettsprengere. Valuta er kroatiske kune, hvorav en nå (oktober 2015) koster ca. NOK 1,20.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag