Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2019

Truma vinner pris: Sikkerhet for gass i campingkjøretøyer

I Putzbrunn like utenfor München ligger Truma, velkjent for sine luftvarmere de fleste campere i flere generasjoner kjenner. Men Truma har mye mer på lager enn varme campingkjøretøyer, forteller en smilende Jutta Bringazi da BoCM tar en liten tur innom fabrikken en flott sommerdag. Denne gangen er det økt gassikkerhet som gjelder.

Truma fabrikkene er imponerende i størrelse og utforming. Navnet er faktisk hentet fra den amerikanske presidenten Harry Trumann, og virksomheten vokste fram i det som omtales som det tyske virksomhetsvidunderet etter 2. verdenskrig. Truma produserer fortsatt alle deler selv, og er ikke bare et sted hvor man skrur sammen deler. Her finnes en egen kreativitetsavdeling, og der har man gjennom årene funnet opp mye rart. Men det nye gassikringssystemet fra Truma er så enkelt at det er forunderlig at ingen har tenkt på det før. Men nå er det her.

Sikre gassanlegg

Siden «tidenes morgen» har gass vært benyttet i campingkjøretøyer for oppvarming, varmtvann og matlaging. Som med det meste annet, oppstår det også feil på gassanlegg. Gass på avveier er noe herk, for ikke å si livsfarlig i gitte situasjoner. Truma har gjennom årtier utviklet og produsert gassdrevet utstyr som varmeovner og varmtvannanlegg. Nå vil de selv utvikle og produsere alle hovedkomponentene i gassanlegene, eksempelviskraner, regulatorer, slanger og filter. «Dette gjør vi for å være sikre på at alle komponentene holder samme høye kvalitetsnivå» sier Jutta Bringazi. 

Krasjsensor

I et vanlig gassystem er det slik at hvis en slange sprekker, eller lekkasje oppstår, strømmer gassen ut til flasken er tom. Det kan få – og har fått -  katastrofale konsekvenser hvis det skjer på natta mens camperne sover. Under transport og kjøring skal gasskranene være stengt, men dette er nok en regel mange av oss synder mot, for det er jo så deilig å ha varme i vogna eller bobilen når man skal parkere for natta. Med den nye sikkerhetsventilen fra Truma er denne faren eliminert. Hvis det oppstår lekkasje, vil en spesiell kuleventil slå inn og stenge av gassen fullstendig. Krasjsensoren sørger også for at ved kraftige støt over 35G,  (G= 1 «gravitasjon») vil gassen automatisk stenges av, selv om ikke det har oppstått lekkasje. Dermed kan de sovende og reisende campere trygt ha varmen på, enten de sover eller er underveis.

Enklere flaskebytte

Den nye sikkerhetsventilen gjør også flaskebytte mye enklere. Hvem har vel ikke måttet dra ut i regn og kulde for å skifte fra en tom til en full flaske, på det mest ugunstigste tidspunkt. Den nye sikkerhetsventilen kan ha to flasker tilkoblet, og når den første går tom, skfiter ventilen selv automatisk over til den som er full. «Når den tomme flasken så er skiftet i ro og mak på et passende tidspunkt, skifter sikkerhetsventilen automatisk tilbake til denne, om man ikke velger å omstille selve ventilen,» forteller Jutta. Sikkerhetsventilen kan også brukes der det bare er en gassflaske, men da må man skifte flaske som tidligere når den går tom. En ny EU-forordning har innført krav om at gassanlegg skal ha denne typen sikkerhetsutstyr, men dette gjelder foreløpig ikke i Norge.

Sjekk gasslangene

En gasslange blir sprø og etter hvert morken, og SKAL skiftes etter et bestemt antall år. Dette står skrevet med store bokstaver og tall på selve slangen, og på en liten plate som vanligvis sitter i ene enden. Vanligvis er levetiden satt til 10 år, og både produksjonsdato og byttedato skal angis på slangen. Dette er også noe mange synder mot, men NBCC gjennomfører hvert år gratis kontroller, og oppfordrer på det sterkeste å skifte gasslanger som har krakeleringer, småsprekker, eller er «gått ut på dato».

Nytt gassfilter

I tilknytning til den nye sikkerhetsventilen, har Truma også utviklet et nytt filter som sikrer at ikke rør og dyser går tett av urenheter i gassen. Filteret er en liten «pute» som ligger an mot et rør, og som gassen må passere gjennom. Å bytte filter er så enkelt at selv – ja, far – kan gjøre det med et enkelt håndgrep, flirer Jutta og viser hvordan det gjøres. Hele pakken med filter (for hver flaske) velgerventil og sikkerhetsventil med krasjsensor, er bygget så kompakt at det får plass selv i forholdsvis trange gasskasser.

Innovasjonsprisen TOP 100

For fjerde gang er Truma blant de 100 mest innovative mellomstore bedriftene i Tyskland. Den 28. juni 2019 ble familiefirmaet hedret med TOP 100-seglet. Wirtschaftsuniversität Wien (handelshøgskolen i Wien) vurderte ca. 400 bedrifter fra hele Tyskland. Først og fremst overbeviste Truma juryen med sitt innovasjonsmiljø og sin innovasjonsfremmende ledelse. "Vi gir teamene våre mye rom for idéer og kreativitet. Det åpne og fleksible kontorkonseptet bidrar til dette. I "garasjen" vår arbeider sammensatte team med fokus på nye produkter og løsninger og prøver ut det de kommer frem til. I den sammenheng tar vi ofte kunden med i de tidlige fasene," sier daglig leder Alexander Wottrich i en pressemelding.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag