Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 4 September 2018

Hobby campingvogner 2019: Hard kamp for markedsposisjonen

Gjennom flere tiår har Hobby campingvogner hatt en komfortabel markedsledelse i store deler av Europa. I Norge har andelen til tider vært nærmere 50%, men de siste årene har dette endret seg. Hobby satser likevel friskt for framtiden.

I 2017 «fylte» Hobby Caravans 50 år, og det ble markert over det meste av Europa med en omfattende markedskampanje. Målet med kampanjen var å befeste og helst øke Hobbys markedsandel innen campingvognsegmentet. I Europa holder Hobby stillingen i et totalmarked som økte med 7,4% til 79.020 enheter fra 1. januar til 31. desember 2017. Prognosene som administrerende direktør, Holger Schulz, la fram på pressemøtet i juni, , viste da også at prognosene for Hobby var en økning fra 12.000 campingvogner i 2018 til 13.300 i 2019 sesongen. En økning på hele 11%. Hobby investerer € 25 mill. i modernisering og klargjøring, og åpner et nytt samlebånd for campingvogner. Med andre ord: Hobby er klar til å kjempe for å øke sin markedsandel i Europa.

Bredt utvalg

Hobby går inn i 2019 sesongen med 6 hovedgrupper med tilsammen 56 modellvarianter med til sammen 39 interiørløsninger. Disse spenner over hele feltet fra innstegs reisevogner til topp luksusvogner i Premium klassen. For 2019 kommer tre nye vognserier, DE LUXE 515 UHL, Prestige 720 WLC, og 540 FU. Med den siste satser Hobby «skandinavisk» med sittegruppe i front og soverom i akterenden, forteller Manfred Taedcke, sjef for utvikling og markedsføring, i sin presentasjon. Av andre nyheter er en stor senkeseng over sittegruppen i 515 UHK, og et stort, nytt vaskerom med separat toalett og dusj, som i Prestige 720 WLC. Samtidig tar Hobby Landhaus-serien ut av porteføljen, siden den nye 720 langt på vei er en erstatning.

On Tour

Reisevognserie som er spesielt beregnet til reising for par med eller uten barn. Med 2,2 m. bredde og en maksimum lengde på 7 meter, har Hobby her hentet fram reisevogner for de fleste offentlige veityper, med komfort for hele familien. De minste 390 SF veier 1200 kg. og de største 470 veier 1350 kg. og kan dermed trekkes av de fleste middelklassebiler.  

De Luxe

Litt større familievognserie, hvorav 5 av 13 design har egen barneavdeling. Her er bredden økt til 2,3 meter, og det er lagt stor vekt på soveplasser. For eksempel har noen modeller en senkeseng over sittegruppen, noe som gir til sammen seks soveplasser for store familier.

De Luxe Edition

Vognserie for sportsreiser. Hobby beskriver serien som ekte reisevogner med spesielt tilpasset moderne interiør med lyst treverk og nye farger på puter og gardiner. De tre største vognene i serien strekker bredden opp til 2,5 meter, noe som gir mer plass innvendig. Denne serien skal også være rimelig, samtidig som den skal gi komfort og brukervennlighet både for de som reiser mye, og for de som brukere vognene som fastliggere.

Excellent

Dette har i mange år vært en av bestselgerseriene fra Hobby. 13 modellvarianter gir et bredt utvalg innen det som omtales som all round vogner, fra 460 og opp til 560. Her kommer 540 med sittegruppe i front og soveavdeling med fransk dobbeltseng i akterenden. Denne varianten skal bidra til å styrke Hobbys posisjon i Skandinavia, hvor svært mange ønsker denne interiørløsningen, forteller Manfred Taedcke til BoCM.

Prestige

En av Hobbys eldste modellnavn har fått en skikkelig overhaling. To nye modeller, 720 WLC og 540 FU skal henholdsvis langt på vei erstatte landhuset, og skjerpe konkurransen med andre leverandører om det nordiske markedet. Her begynner også «tungvekterne». Ti av modellene i serien går fra 1600 til 2200 kg. og 2,5 meter bredde, hvor det lett kreves minst en middelstor SUV for å kunne trekke vognene med seg. Det nye interiøret er i Chesterfield Oak og Magnolia, som skal bidra til luksusfølelse og eksklusivitet i kombinasjon med lyse overflater på skapdører og skuffer. Utvendig finnes for eksempel forkrommede håndgrep og helt nye LED lysarrangementer.

Premium

Dette er toppen av eleganse og luksus fra Hobby, spesielt påkostede vogner som skal møte alle krav og ønsker fra komfortsøkende brukere. Først og fremst for par, men en av vognene i serien har også køyesenger for barn. Utstyrspakken i Premium serien ligger enda ett nivå høyere enn den Hobbykomplett, all-inclusive pakken som de øvrige vognene leveres med. Det kan for øvrig nevnes at flere av seriene tilbys nå med Alde vannbåren gulvvarme.

Tilleggsutstyr

Det er mulig å få noe tilleggsutstyr også til Hobby campingvogner. For eksempel ETS Plus stabiliseringssystem, HobbyConnect hvor det meste av elektronikk ombort kan styres med en app på en smart mobiltelefon. Takmontert air condition, satelittantennesystem og som sagt, vannbåren gulvvarme, er noen av ekstratilbudene som Hobby nå angriper markedet med, både for å beholde og helst styrke sin markedsposisjon.

Framtiden

BoCM fikk en samtale med Manfred Taedcke etter presentasjonen, hvor vi lurte litt på hvordan Hobby ser på framtiden for campingvogner. Joda, Hobby ligger ikke på latsiden når det gjelder produktutvikling, kunne Manfred fortelle: -«Hobby jobber også med langsiktig bruk av komposittmaterialer i deler av interiør og struktur. Det som vi mener er viktig for kundene våre, er en god pris og kostnadseffektivitet. Det betyr at vi leverer mest mulig komplette løsninger innen best mulig prisnivå.»-

Vi ser at flere produsenter nå kommer med lettvekts campingvogner, har Hobby tilsvarende vogner under utvikling?

-«Vi ser at behovet for vektreduksjon kommer»- sier Manfred, før han konstaterer at det som er viktig, er å fokusere på både lettvekt, brukbarhet, stivhet i konstruksjonen og fremfor alt holdbarhet i nye campingvogndesign. –«Og der vil Hobby ligge langt framme når det gjelder utvikling av nye campingvognserier,»- konstaterer Manfred med et stort smil før han må haste videre.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag