Av Sven Furuly
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2018

Elektriske bobiler – fantasi eller realitet?

Fokuset på nullutslippsbiler øker over hele verden, og i mange land legges det opp til kjørerestriksjoner for biler med bensin- eller dieselmotorer. Betyr dette at morgendagens bobiler vil være utstyrt med elektromotorer?

Norske myndigheter har en visjon om at det kun skal selges nullutslippsbiler etter 2025. Norge er ikke alene om et slikt arbeid, og selv om både bensinmotorene og dieselmotorene blir stadig mindre forurensende, arbeides det for å få til et teknologiskifte i mange land. Elbilene utgjør en stadig større andel av personbilsalget, og Norge er i dag verdens tredje største elbilmarked, etter Kina (størst) og USA. Men ser vi på det europeiske kontinentet er også veksten betydelig. Tusenvis av elbiler selges nå hver eneste måned, og det er allerede lange ventelister på de mest populære modellene – akkurat som i Norge.

Virkemidler

Kjøreforbud i nullutslippssoner, differensierte bompengesatser og økte avgifter er virkemidler som tas i bruk for å få til et grønt skifte i den europeiske bilparken. Samtidig spør mange seg om hva som skal skje med nyttekjøretøyene. Skal disse – som ofte brukes til distribusjon av varer i byområder og tettbygde strøk – fortsette å slippe ut CO2 og NOx som før, og alle miljøtiltak skal falle på personbilene? Ettersom bobilene er basert på chassis og drivlinjer fra nyttekjøretøyene, er dette også et høyst aktuelt spørsmål for alle som har- eller går med planer om å kjøpe en bobil.

Utslippsnormer

Som vi har drøftet i tidligere artikler i Bobil & Caravan Magasinet har bensin- og dieselmotorene vært gjenstand for kritikk, men har også gjennomgått store endringer når det gjelder forbrenning og rensing av utslippene, de senere årene. Strengere krav til utslipp av CO2, Nox og partikler har ført til nye utslippsnormer og dermed aktivt bruk av filtre i bensinmotorer og rensesystemer i dieselmotorene. Likevel er ikke dette nok til å ”friskmelde” forbrenningsmotorene til å fortsatt være de viktigste drivkildene i bilparken på vei mot 2030 og 2040. Slik det ser ut i dag vil elektromotorene overta denne rollen. Enten de får strøm fra batteriene om bord, eller strøm generert ved hjelp av en brenselcelle i bilen.

Elektrisk trekkbil

At de er mulig å benytte en elektrisk personbil til å trekke en campingvogn på tur i Norge har vi allerede slått fast. På vårparten kjørte vi en langtur med en Tesla X med en 4,6 meter campingvogn på slep i Norge. Rekkevidden er akseptabel og ladeinfrastrukturen godt nok til en problemfri ferietur.  Men hva med bobilene? Her er det dieselmotorene som regjerer, og grovt sagt er det bare seks ulike leverandører av drivlinjene som de ulike bobil-produsentene benytter.

Elektrisk lastebil

Tesla viste i november 2017 sine elektriske lastebil-visjoner. To ulike strømlinjeformede trekkvogner for tilkobling til ulike typer trailere. Presentasjonen var et typisk Elon Musk (grunnlegger og leder av Tesla) ”vekkelsesmøte”, men analytikere og fagfolk ble overrasket over hvor mange data som var konkretisert, og bare noen uke etter pressekonferansen kunne Musk også fortelle om prisene. Den minste utgaven vil ha en rekkevidde på 480 km og koste USD 150 000, mens den største utgaven med en rekkevidde på 805 km vil koste 200 000 dollar i USA. Det har imidlertid vært knyttet stor skepsis til batterienes vekt, ladetider og bilens nyttelast. Et estimat har 11 800 kg som batterivekt, noe som vil representere 1/3 av lastebilens totalvekt. Dette vil gjøre det vanskelig å kunne konkurrere med dagens dieseldrevne vogntog på pris og effektivitet.

Langtester

I mars i år kunne Elon Musk fortelle at langdistansetester var i gang og at disse var svært vellykkede. Han fortalte også til pressen at selskapet hadde mottatt mer enn 2000 bestillinger på ”The Semi” – som bilen var døpt. Musk uttalte til pressen så sent som i mai i år at han ser for seg produksjonsstart av lastebilen i 2019, og at han ikke utelukket en mellomstor elektrisk pick-up som det neste prosjektet etter ”The Semi”. Det er neppe Tesla som kommer til å revolusjonere bobilene med sine drivlinjer. Vi skal derimot vende blikket mot to viktige leverandører i dette markedet, Mercedes og Volkswagen.

Bobilchassis

Den store VW Crafter varebilen, som i konkurranse med Ducato, Ford og Renault, benyttes av flere ulike bobil-produsenter, blant annet Karmann og Westfalia, er først ute. En elektrisk utgave av Crafter ble introdusert på den store varebilmessen i Hannover i september, og bilen kommer til Norge om få måneder. Importøren har allerede priset den nye e-Crafter, som får en nyttelast på 930 kg i 3500 kg utgave, til 630 000 kroner + mva. Med samme batteripakke som i e-Golf får den en rekkevidde på 160 km med fullt lass. Tilkoblet 40 kW hurtigladning (begynner å bli vanlig på norske hurtigladestasjoner) tar det 45 min å lade batteriene til 80% kapasitet. Batteripakken er plassert under vareromsgulvet, fram mot skilleveggen. Dette betyr at det ikke vil være særlig komplisert å utvikle en Camper-van basert på e-Crafter, mens en del-integrert eller helintegrert bobil vil by på større utfordringer. En større batteripakke vil også være nødvendig for å tilfredsstille bobil-markedet.

Mercedes kommer

Hos Mercedes er det e-Actros med to- eller tre aksler som gjennomgår brukstester ute i trafikken. Dette er distribusjonsbiler i 18- og 25 tonns klassen utstyrt med batterier på 240 kWh. Avhengig av terreng og kjøremønster rekker dette til 200 km kjøring på en oppladning. Disse litium-ion batteriene kan lades til 100% kapasitet på mellom to og tre timer. Testene vil finne sted frem til årsskiftet, og det ventes at Mercedes vil lansere minst ett elektrisk nyttekjøretøy i 2019. Noe de tyske bobilprodusentene utvilsomt ser på med stor interesse.

Italiensk leverandør

Italienske Ducato er den overlegent største leverandøren av drivlinjer, chassis og semi-produserte biler til bobilprodusentene. Hele to av tre bobiler er basert på Ducato-komponenter. Fabrikken har nå etablert et nytt selskap med navnet ”Fiat Professional for Recreational Vehicles” som kun skal arbeide med utvikling og tilpasninger av produktene til bobilbransjen. Sergio Marchionne, CEO og leder av hele Fiat Chrysler konsernet uttalte til pressen i januar i år at bilfabrikkene har mindre enn et tiår på seg til å gjennomføre et teknologiskifte i retning elektriske biler og autonome førersystemer. Han tenker naturligvis først og fremst på personbiler, der han anslår at mindre enn halvparten av de bilene som selges globalt i 2025  vil være uten noen form for elektrifisering av drivlinjen. I dag er det kun Fiat 500 som bygges i en elektrisk utgave, men en samarbeidsavtale som FCA har signert med BMW kan raskt åpne for flere Fiat-modeller med elektrisk drivlinje. Også i Ducato, ettersom de neppe vil la Volkswagen e-Crafter være enerådende i det viktige europeiske nyttekjøretøy-markedet. 





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag