Det kan være noen kroner å spare på å kjøpe bobil eller campingvogn fra forhandler i Tyskland, men den økonomiske risikoen videre kan være skyhøy (Illustrasjonsfoto, kjøretøyene på bildet har intet å gjøre med parallellimport)
Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2019

Billig kan bli skremmende dyrt: «Parallellimporter et høyrisikoprosjekt»

Det sier fagsjef i NBCC, Jørgen Snoen, i en kommentar til at flere produsenter nå gjør tiltak for å stanse parallellimport av campingkjøretøyer til Norge og andre land. Og der har han bred støtte i Norges Caravan Bransjeforbund, som i flere år har kjørt hardt for å rydde opp og profesjonalisere caravanbransjen.

Bobil og Caravan Magasinet har flere ganger satt søkelyset på «forhandlere» av campingkjøretøyer som averterer med «lave priser» men hvor kunden i praksis blir stående som egenimportør av kjøretøyet fra en eller annen forhandler i Tyskland. En sak er at mange av kjøretøyene, enten det er campingvogner eller bobiler, har andre spesifikasjoner og utstyr når de selges sørover i Europa, enn når de samme skal brukes under mer barske norske værforhold. -«Men det som er virkelig den store risikoen, er at en som kjøper parallellimportert campingkjøretøy, kan bli stående ansvarlig for feil, mangler, fuktskader og mye annet i opptil 12 år, som noen har fuktgaranti for. Og det kan medføre katastrofale utgifter, noe NBCC har flere eksempler på,»- sier Jørgen Snoen

Sjekk papirene

Skal du kjøpe en brukt bobil eller campingvogn, så sjekk kjøretøydokumentene og finn ut hvem som står som importør på importdokumentene. Forhandlere som har avtaler med produsenter. Hvis vogna eller bobilen videreselges fra en eller annen forhandler eksempelvis i Tyskland, er det ny eier som står som importør, og dermed sitter med alt garantiansvar etter norsk lovverk. I Norge tilsier det 5 års reklamasjonsrett, etter tysk lov gjelder 2 år. Noen produsenter har opptil 12 års fuktgaranti. Ved videresalg innen 5 år, vil dermed første eier/importør stå ansvarlig for alle reklamasjoner som måtte komme fram til 5, i verste år til 12 år.

Produsentene tar affære

BoCM har i flere omganger gjennom konkrete saker satt søkelyset mot hvilke konsekvenser parallellimport for den enkelte bruker. Fagsjef Jørgen Snoen sier at NBCC årlig har flere slike saker hvor medlemmer har blitt økonomisk skadelidende. I intervjusammenheng har BoCM reist problemstillingen, både overfor Hobby, og overfor toppledelsen i Adria, som er de to merkene hvor det skjer størst parallellimport til Norge. Dette har gitt resultater. Begge produsenter har i løpet av 2018 gått kraftig ut og varslet konsekvenser for de som har stått for parallellimporten til Norge. Vi henviser til de to følgende sakene fra Adria og Hobby, og klar tale fra generalsekretær Geir Holm i NCB.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag